zondag 6 mei 2018 – 15.00 uur

PIANORECITAL
Frederic Voorn
Sweelinck, Bach, Mozart, Beethoven

Pianist Frederic Voorn

Frederic Voorn

Zondag 6 mei om 15.00 uur treedt de pianist Frederic Voorn op in ’t Mosterdzaadje. Hij heeft een prachtig programma samengesteld met werk van Sweelinck, Ravel, J.C. Bach, Mozart, Beethoven en Debussy.

Frederic Voorn weet als geen ander de verbanden in de muziekgeschiedenis in zijn programma te verweven. Niet voor niets was hij jarenlang programmeur bij de klassieke zender en schrijft hij artikelen en boeken over pianoliteratuur. Van hem zijn in de loop der jaren vele cd’s verschenen waaronder ook één geheel gewijd aan eigen composities. Over het concert dat hij in ’t Mosterdzaadje gaat geven schrijft hij het volgende:

“De Pavane is van oorsprong een langzame statige hofdans, die begin 17e eeuw als dans uit de mode raakte, maar als muziekvorm bleef bestaan. De Pavanes van Sweelinck en Ravel liggen dan wel enkele honderden jaren uit elkaar, maar hebben allebei hetzelfde treurig karakter.
Zonder Sweelinck zou er geen Bach hebben bestaan. Sweelinck was een van de grondleggers van de Duitse Klavierschool, en Bach haar glanzende hoogtepunt. En zonder Johann Sebastian zou Johann Christian niet hebben bestaan. De stijl van deze jongste zoon van Bach verwijst al naar die van Mozart, die als kind enige lessen van deze Bach heeft gekregen en die enkele van diens klaviersonates heeft omgewerkt tot klavierconcerten.
De lessen van Beethoven bij Mozart gingen niet door, vanwege de vroegtijdige dood van de laatste. Beethoven wist wel oud te worden, maar liefst 56 jaar, en schreef enkele stukjes als souvenir in de albums van zijn bezoekers. Het Klavierstück WoO 61a uit 1825 is een van de laatste werken die hij voor de piano heeft geschreven.
Het programma eindigt met de Suite bergamasque van Claude Debussy, die dit jaar een eeuw geleden is overleden”.

Reacties zijn afgesloten.