zondag 24 oktober 2021 – 15.00 uur

Sergey Smirnov – piano
Frederic Rzewski (1938-2021)
The People United Will Never Be Defeated! (1975)
36 variaties op het Chileense strijdlied uit 1976

Sergey Smirnov zet de muziek in

Dankzij de pianist Sergey Smirnov ( Minsk) maken we in ‘t Mosterdzaadje kennis met de Amerikaanse pianist Frederic Anthony Rzewski. Op zondag 24 oktober om 15.00 uur worden de 36 variaties op een Chileense strijdlied uitgevoerd. “¡El pueblo unido jamás será vencido!”: ‘Het verenigde volk zal nooit worden verslagen!’.

Geen toeval dat de keuze voor dit concert hierop is gevallen. In Belarus, waar Sergey Smirnov geboren en getogen is. Na maandenlange talloze vreedzame demonstraties, nooit waren er zoveel mensen saamhorig in hun protest tegen het regime, is de rust weer gekeerd omdat iedereen die zijn stem verhief is opgesloten, ontslagen en monddood gemaakt. De touwtjes zijn weer strak in handen. Het volk dat zich in protest verenigde is verslagen. Maar Sergey Smirnov geeft met zijn concert een bemoediging aan het volk van Belarus.

Rzewski (1938) is een Amerikaans componist, muziekpedagoog en pianist. Sergey Smirnov voert een van zijn bekendste werken uit deze middag. Het tonale thema van het Chileense strijdlied wordt 36 keer bewerkt in technieken als minimalise en serialisme. Door de lockdown werd eerder deze uitvoering gecanceld. Nu alsnog de kans iets heel bijzonders mee te maken.

Sergey Smirnov voltooide zijn studie aan het Music College of the Belarusian Academy of Music in 1998 en studeerde vervolgens aan de Music Academy in Minsk bij Yuri Gildiuk.

In 2003 kwam Sergey naar Nederland om verder te studeren bij Naum Grubert aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In 2006 behaalde hij zijn Master of Music titel als solopianist. Sergey nam deel aan masterclasses van vooraanstaande pianopedagogen als Viktor Merzhianov, Charles Rosen, Stefan Vladar, Igor Roma en Jacques Rouvier.

Sergey treedt veelvuldig op in binnen- en buitenland, zowel als solist als in duo-recitals en met verschillende kamermuziekensembles. Zijn brede repertoire reikt van de barok tot aan hedendaagse muziek. Met Nouvelle Philharmie, het pianotrio met studiegenoten uit Minsk, geeft hij in Europa en daarbuiten regelmatig concerten. Ook organiseert hij een serie concerten in Den Haag en Parijs. Hun specialiteit is de minimal music.

Tussen 1990 en 2012 heeft Sergey concerten gegeven in Wit-Rusland, Rusland, Ukraïne, Litouwen, Moldavië, Polen, Slowakije, België, Nederland, Duitsland, Portugal, Frankrijk, Groot-Brittannië, Japan en India, en trad hij op als solist met pianoconcerten van Bach, Mozart, Beethoven, Grieg, Rachmaninov en Shostakovich met diverse kamer- en symfonieorkesten.

Sergey was te horen op vele nationale en internationale muziekfestivals, waaronder het Grachtenfestival en de Uitmarkt (Amsterdam), Festival Classique en het Steve Reich Festival (Den Haag), Peter de Grote Festival (Groningen), de Rotterdamse Operadagen, “Les Concerts du Cloître” in Nice en “Le Printemps de Lady Mond” in Belle-Isle-en-Terre (Frankrijk).

Sergey Smirnov is winnaar van vele prijzen in talloze internationale concoursen, waaronder bijvoorbeeld de International High School Music Competition in Takasaki (Japan) en de Porto International Piano Competition (Portugal).

Reacties zijn afgesloten.