vrijdag 15 oktober 2021 – 20.00 uur

Schubert
Suzanne Arends – fluit
Irina Parfenova – piano
Trockne Blumene, Ständchen en das Fischermadchen;
Fantasie für Flöte und Klavier; Klavierstuck no.1 in Es moll (piano solo)

Schubertiade

Op vrijdag 15 oktober om 20.00 uur wordt het publiek in ‘t Mosterdzaadje meegenomen in de muziek en het leven van Franz Schubert. De pianiste Irina Parfenova en de fluitiste Suzanne Arends hebben een heuse ‘Schubertiade’ samengesteld. Uitgevoerd gaan worden: Introduktion und Variationen über das Lied ‘Trockne Blumene’ voor fluit en piano, Fantasie (fluit en piano) en Klavierstuck no.1 in Es moll (piano solo).

Beide musici gebruikte de tijd van stilstand door corona om een nieuw en schitterend programma voor te bereiden om daarmee nu voor de dag te komen. De stukken worden omlijst met verhalen over het korte leven van Schubert.

Pianiste Irina Parfenova en fluitiste Suzanne Arends leerden elkaar kennen in 2007 tijdens de oprichting van een toenmalig nieuw ensemble. Sindsdien musiceren zij regelmatig samen. Het oeuvre aan fluit-pianomuziek is enorm en zeer veelzijdig. Ondertussen hebben ze al een divers repertoire opgebouwd en verzorgen ze regelmatig concerten voor allerlei gelegenheden. Het duo verdiept zich zowel in het hedendaagse als het klassieke repertoire en staat bovendien open voor nieuwe initiatieven en samenwerkingen met andere kunstvormen. In 2017 maakten Irina en Suzanne een cd opname van werken die allemaal in 1943 gecomponeerd werden. Een indrukwekkende cd met prachtige composities is het resultaat geworden. Zelfs de vleugel waarop Irina op deze opname speelt werd gebouwd in 1943! Tevens waren Suzanne en Irina live te beluisteren in het programma Opium op radio 4 ter promotie van deze cd.

Het programma dat u in het Mosterdzaadje zult horen bestaat volledig uit composities van Franz Schubert. De werken zullen allen kort geïntroduceerd worden met een verhaal over het ontstaan ervan en de inhoud van het te spelen werk. Schuberts liederen lenen zich uitstekend om ook op instrument alleen uitgevoerd te worden. Iets wat vanavond dan ook gedaan wordt. Maar ook de originele werken geschreven voor fluit en piano en piano solo staan op het programma. Wie Schubert een beetje kent weet dat aan de musici hoge eisen gesteld worden om deze werken uit te voeren.

Suzanne Arends kreeg haar eerste fluitlessen van de Ierse fluitist Derek Moore. Zij studeerde daarna fluit aan het Koninklijk Conservatorium bij Rien de Reede en Thies Roorda. In 1996 behaalde zij haar diploma Docerend Musicus. Ze vervolgde haar studie bij Abbie de Quant aan het Utrechts Conservatorium, welke zij afrondde met het diploma Uitvoerend Musicus.

Daarnaast volgde Suzanne verscheidene masterclasses in binnen- en buitenland van o.a. de volgende fluitisten: Trevor Wye, Aurele Nicolet, Peter Lukas Graf, William Bennett, Robert Dick e.a.

Suzanne was prijswinnares tijdens het Nationaal Fluitconcours, FMU-concours en het Internationaal Kuhlau– Concours.

Eind jaren negentig volgde Suzanne met het ensemble ContRrrast, bestaande uit 3 slagwerksters en een fluitist een aantal podiumpresentatielessen bij theatermaakster en actrice Adelheid Roosen. Dit resulteerde in een uniek muziekspektakel dat werd uitgevoerd in de Regentes in Den Haag.

Als kamermuziekpartner treedt Suzanne regelmatig op in verschillende bezettingen. Met pianiste Irina Parfenova vormt zij gedurende enkele jaren een vast duo. Een cd opname met fluit-/pianowerken uit het jaar 1943 en gelijknamige titel is in 2018 uitgekomen.

Trio Centella bestaande uit de sopraan Selma Harkink, harpiste Aimee van Delden en fluitiste Suzanne Arends spelen op de diverse podia in Nederland. Tevens verleent Suzanne graag haar medewerking aan het begeleiden van kerkdiensten, kooruitvoeringen en concerten van diverse aard.

Suzanne heeft een ruime ervaring als fluitdocente. Ze heeft les gegeven op muziekscholen in Rijswijk, Vlaardingen/Maassluis, Abcoude en momenteel geeft ze les bij een aantal muziekverenigingen en heeft ze een eigen lespraktijk in Mijdrecht.

Naast een prachtige Altus-fluit, bespeelt Suzanne ook een Hammig-piccolo, een alt-fluit van T. James, tin whistle, sopraan- en altblokfluit.

Reacties zijn afgesloten.