zondag 10 oktober 2021 – 15.00 uur

Beethoven
Patrick Hopper – piano
Op. 10 nr. 1; Op. 10 nr.2 en Op. 109

Patrick Hopper in deel 7 van zijn Beethovenserie

De pianist Patrick Hopper vervolgt zijn missie om alle Beethoven sonates voor piano in een serie uit te voeren. De haperingen in het seizoen maken dat hij wat achter op zijn schema ligt, maar op zondag 10 oktober om 15.00 uur vindt de 7e aflevering plaats met daarin: Opus 10,nr. 1, Opus 10 nr. 2 en opus 109. Beethoven jong en Beethoven ouder. Patrick Hopper voert ons met zijn meesterlijk spel door het werk en leven van Beethoven.

Over het programma vertelt hij:

“In de 1790er jaren maakte de twintig jarige Beethoven furore in Wenen, waar hij gevierd werd als virtuoze pianist en aanstormende componist. De drie sonates Op. 10 droeg hij op aan gravin Margaretha von Browne, wiens echtgenoot een gulle beschermheer van Beethoven was. In deze sonates slaat Beethoven verder zijn eigen weg in en experimenteert er lustig op los met tegenstrijdigheden, met betrekking tot thema’s, stemmingen, en hoe een pianosonate traditioneel vormgegeven wordt. Stukje bij beetje wordt de taal van de 5e Symfonie hoorbaar. De twee sonates contrasteren flink met elkaar en geven een goed beeld van de enorme creativiteit en verbeeldingsvermogen van de (nog) jonge Beethoven”.

“In de Sonate Op. 109 (de eerste van de laatste drie pianosonates) wordt het duidelijk dat Beethoven de traditionele sonatevorm allang heeft losgelaten: hij gebruikt eerder vormen zoals de contrapunt van een fuga of de mogelijkheid om de muzikale materie te transformeren door middel van variaties, die elk een aspect van het thema nemen als uitgangspunt. Tegenwoordig zien wij dit als Beethovens eigen muzikale transcendentie, bereikt door bloed, zweet en tranen, maar in zijn eigen tijd werd hij gezien als een bizarre experimenteerder die alsmaar gekkere dingen verzon. Men snapte er niets van, maar oordeelt u vooral zelf…….”.

Reacties zijn afgesloten.