Carminis Consort ensemble voor Oude Muziek
Ineke Baksteen – sopraan
Margareth Iping – mezzosopraan
Juun Voorhoeve – viola da gamba, barokgitaar en violone
Tjalling Roosjen – klavecimbel
Thomas Morley, Giovanni Coprario, Daniel en Henry Purcell, Frescobaldi en Monteverdi
Wel & Wee in oude tijden

Op zondag 26 september om 15.00 uur presenteert het Carminis Consort, hét ensemble voor Oude Muziek, het programma Wel & Wee. Een programma over liefde, vreugde, inktzwarte melancholie en het feit dat die soms dicht tegen elkaar aanliggen in Engeland en Italië.
Een paar componisten: Thomas Morley, Giovanni Coprario, Daniel en Henry Purcell, Frescobaldi en Monteverdi.
Het
Carminis Consort betaat
uit Ineke Baksteen, sopraan, Margareth Iping – mezzo, Juun
Voorhoeve – viola da gamba, barokgitaar en violone. Tot slot de
klavecinist Tjalling Roosjen.
Wij
leggen ons met name toe op vocale soli en duetten uit de vroegbarok
en barok, een repertoire dat naar onze indruk te weinig op concerten
te beluisteren valt en meer aandacht verdient.Kenmerkend
voor ons ensemble is niet alleen het feit dat in onze kernbezetting
gewerkt kan worden met een hoge sopraan en een mezzosopraan – een
ideale combinatie voor dit repertoire – maar ook dat we een zware en
zeer gevarieerde continuo-bezetting hebben.
Ineke Baksteen
De sopraan Ineke Baksteen zat als kind op een kinderkoor en volgde pianolessen. Op latere leeftijd is zij verder gegaan met muziek door lid te worden van een oratoriumkoor. Daar werd zij gegrepen door de klassieke zang. Zij zong bij diverse koren (waaronder Bachkoor Holland) en werkte met dirigenten als Peter Dijkstra, Roy Goodman en Jan Willem de Vriend.
Zij studeerde aan de Schumann-academie en volgde zanglessen bij Loes Bottemanne, Ingrid Kappelle en Caroline Stam en nam deel aan een masterclass bij Irene Maessen. Op dit moment wordt zij gecoached door Lisette Emmink. Bij Karel Smagge en Erik van Nevel specialiseerde zij zich verder in de oude muziek.
Naast het Carminis Consort is Ineke op dit moment vast verbonden aan het ensemble Basilius College onder leiding van Jeroen Spitteler. Ook heeft zij geregeld gezongen bij Kamerkoor Ars Musica met als dirigent Patrick van der Linden. Zij verleent als soliste haar medewerking aan concerten en cantate- en zangdiensten. Sinds kort is zij gestopt met haar lespraktijk voor kinderen en met haar werk op het servicebureau van de KCZB.
Margareth Iping
Op 10-jarige leeftijd begon Margareth Iping met dwarsfluit spelen in een harmonieorkest. Later kwam zij met dat instrument op het conservatorium van Amsterdam. Daar maakte zij voor het eerst kennis met vocale muziek en werd gegrepen door de veelzijdigheid daarvan. Zij koos vervolgens voor de zangstudie en studeerde af bij Margreet Honig.
Na het conservatorium studeerde zij verder o.a. bij Felicity Palmer in Londen. Zij zong jarenlang bij het Koor van de Nederlandse Opera, het Groot Omroepkoor en het Amsterdams Barokkoor o.l.v. Ton Koopman; zong in kleinschalige theaterproducties, had een eigen jeugd-muziektheatergroep en trad op met pianist/entertainer Hans Liberg in diens theatershows. De act met de operazangeres is vele malen te zien geweest op de Nederlandse televisie.
In 2003 besloot zij het onderwijs in te gaan, deed de Pabo, specialiseerde zich als dramadocente en is sinds 2007 verbonden aan de Kathedrale Koorschool in Utrecht. Naast Carminis Consort maakt zij tevens deel uit van het kamerkoor Basilius College.
Juun Voorhoeve
Na de studie psychologie heeft Juun toch gekozen voor de muziek. Ze heeft de opleiding klassiek gitaar en kamermuziek gevolgd aan het Rotterdams conservatorium en afgesloten met het solodiploma.
Het ‘Nederlands Gitaarduo’ werd opgericht met Erik Otte; het ‘Concours International de guitare en duo’ in Montélimar gewonnen, CD’s gemaakt en veel concerten en masterclasses gegeven in Zuid Afrika, ZO Azië, Canada, Europa en natuurlijk in Nederland.
Vanuit de liefde voor oude muziek is Juun gambalessen gaan nemen bij Paulina van Laarhoven en is inmiddels een gewaardeerd begeleider op de violone en viola da gamba. Daarnaast speelt ze ook barokgitaar. Ze maakt deel uit van het Coprario Consort met Saartje Schrage en Esther Kronenberg, en natuurlijk van het Carminis Consort.
Tjalling Roosjen
Tjalling Roosjen speelde al op jeugdige leeftijd piano en kreeg van zijn vader de liefde voor de kerkmuziek overgedragen. Hij behaalde in 1978 zijn Kerkmuziekbevoegdheden voor orgel en cantoraat. Later volgde hij privé lessen klavecimbel bij Jacques Ogg. Met organist Jean Telder gaf hij decennia lang concerten voor twee orgels of orgel-vierhandig.
Van 1974 tot 2016 werkte hij onafgebroken als cantor-organist in De Open Hof te Soest. Als tenorzanger maakte hij tot begin 2017 deel uit van het vocaal ensemble Basilius College. Voorts was hij tot begin 2011 werkzaam als psychotherapeut in de GGZ.
Momenteel is hij nog zeer actief als organist en klavecinist van het Carminis Consort, het instrumentaal barokensemble Joffer Bartolotti en en geeft hij orgelconcerten. Als lid van de Werkgroep Zondagmiddagconcerten in De Open Hof tekent hij sinds 1998 voor de programmering en verzorgt een deel van de concerten. Tevens doet hij het nodige bestuurlijk werk op het terrein van de orgelkunst.