vrijdag 24 september 2021 – 20.00 uur

Viool solo
Gerard Spronk
Biber, Bach, Auerbach, Spronk, Roukens

Solo programma door violist Gerard Spronk

[foto: Sarah Wijzenbeek]

De eenzame tijd van de lockdown in de Coronaperiode was voor Gerard Spronk een directe inspiratie voor het uitwerken van dit viool-solo programma. Het zit vol met contrasten: van reflectie en verstilling tot aan grote speelvreugde. Het afwisselende repertoire geeft een uniek inkijkje in de veelzijdigheid van de viool als solo-instrument.

Op vrijdag 24 september om 20.00 uur is hij te gast in ‘t Mosterdzaadje

Gerard Spronk is een Nederlands-Zwitsers violist met een internationale muziekcarrière, met optredens in de grote concertzalen van Nederland en in vele steden in Europa, Azië en Amerika. Hij is regelmatig te horen op radio en televisie en heeft prijzen gewonnen op de Iordens Viooldagen, het Davina van Wely Vioolconcours en het Prinses Christina Concours. Als kamermusicus heeft Gerard opgetreden met musici als Thomas Zehetmair, Wolfgang Redik, Thomas Riebel en Clemens Hagen. Ook bij orkesten is hij veelgevraagd gastspeler en gastconcertmeester, onder andere bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Nederlands Kamerorkest en Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel.

Gerard begon zijn vioolstudie bij Coosje Wijzenbeek en behaalde zijn Bachelor of Music bij Vera Beths aan het Conservatorium van Amsterdam. Daarna studeerde hij achtereenvolgens in Salzburg, Zürich en Basel en behaalde drie masterdiploma’s, elk Cum Laude. In Salzburg studeerde hij aan de Universität Mozarteum Salzburg in de vioolklas van Pierre Amoyal. In Zürich vervolgde Gerard zijn studie bij Andreas Janke aan de Zürcher Hochschule der Künste. Tot slot volgde hij nog een master met kamermuziek als specialisatie bij Anton Kernjak en Rainer Schmidt in Basel. Gerard kreeg gedurende zijn studietijd ook belangrijke muzikale impulsen van verschillende andere violisten, waaronder Julian Rachlin, David Takeno, Isabelle van Keulen, Rudolf Koelman, Ivry Gitlis en Miriam Fried.

In 2013 was Gerard samen met celliste Irene Enzlin en pianiste Vera Kooper oprichter van het Delta Pianotrio. Het ensemble won recentelijk de Kersjesprijs, de belangrijkste Nederlandse kamermuziekprijs ter waarde van 50.000 Euro. Het trio is verder meervoudig eerste prijswinnaar van concoursen als het Stasys Vainiūnas Internationaal Kamermuziekconcours in Litouwen (2014), het Salieri-Zinetti Internationaal Kamermuziekconcours in Italië (2014), het Orlando Internationaal Kamermuziekconcours in Nederland (2015) en het Orpheus Kamermuziekconcours in Zwitserland (2017). Het Delta Pianotrio treedt veelvuldig op in zalen als Het Concertgebouw (Amsterdam), het National Centre for the Performing Arts (Beijing), het Gang Dong Arts Centre (Seoul) en het St. John’s Smith Square (Londen). De debuut-CD van het trio verscheen bij Naxos Records en hun tweede CD met werken van Dmitri Sjostakovitsj en Lera Auerbach, kwam in 2018 uit bij Odradek Records. Beide albums ontvingen lovende reacties van de internationale pers.

Dit jaar was Gerard Spronk spotlight artiest van het Storioni Festival in Eindhoven, waar hij onder andere het Grand Nonet voor strijkers en blazers van Louis Spohr aanvoerde. Het NRC schreef hierover: “Spronk etaleerde zijn talent in de virtuoze viooluitspattingen…” Gerard is ook initiatiefnemer van SOLO komt naar iedereen. Dit project, mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten, brengt muziek voor soloviool naar mensen die erg zijn geraakt door de coronacrisis door optredens te realiseren op ongewone locaties.

https://www.gerardspronk.com

Reacties zijn afgesloten.