zondag 19 september 2021 – 15.00 uur

Pianoduo Dimitrov-Boelee
Elvire Boelee & Dimitar Dimitrov
Fantasie van Schubert, Petite Suite van Debussy, Gavrilin, Liszt & Brahms

Pianoduo Dimitrov-Boelee

Het piano duo DimitrovBoelee bestaat uit de Bulgaarse pianist Dimitar Dimitrov en de Nederlandse pianiste Elvire Boelee. Op het programma van het pianoduo dat op zondag 19 september om 15.00 uur in ‘t Mosterdzaadje staan de Fantasie van Schubert, Gavrilin (Sketches,) en Liszt (Fest Polonaise).

Op hun YouTubekanaal is te zien hoe het resultaat tot standkomt.

Vierhandig pianospel is één van de meest unieke vormen van kamermuziek. Het is alsof je twee puzzelstukjes hebt die precies in elkaar passen en elkaar aanvullen. Het is alsof je elkaars zinnen afmaakt. Het is als een samengesmolten geheel. De interactie tussen twee pianisten die één instrument delen is intiem, en bijzonder om mee te maken”, aldus Elvire.

Elvire Boelee en Dimitar Dimitrov ontmoetten elkaar op het Prins Claus Conservatorium in Groningen waar ze beiden studeerden voor hun Bachelor. Dimitar Dimitrov maakte in zijn eerste studiejaar meteen al een indruk door het achtereenvolgens winnen van het Prinses Christina Concours, het Grachtenfestival en het Hartenaas festival (2009). Nadat Elvire en Dimitar elkaar hadden gehoord op één van de voorspeelavonden van het conservatorium bleken ze muziek op eenzelfde manier te beleven en aan te voelen. Ze begonnen bijna iedere avond op het conservatorium voor elkaar te spelen, gaven elkaar feedback en inspireerden elkaar. Na een aantal jaren vormden ze het idee om een piano duo te vormen. De praktische realisatie werd uitgesteld doordat Dimitar, die inmiddels zijn Bachelor had gehaald, naar Amsterdam vertrok om daar bij Jan Wijn te studeren voor zijn Master, aan het conservatorium van Amsterdam. In Amsterdam stond hij in 2013 in de finale van het Dutch Classical Talent.
In de zomer van 2014 toen Dimitar na het behalen van zijn Master diploma weer terugkwam naar Groningen en Elvire inmiddels haar Bachelor diploma gehaald had, kon het samen muziek maken echt gaan beginnen. Met groot succes volgde vele optredens en vielen ze veelvuldig in de prijzen. Al twee keer eerder maakten Elvire en Dimitar grote indruk bij hun concert in ‘t Mosterdzaadje.

Over het programma vertelt Elvire:

Fantasie van Schubert

Misschien wel het beroemdste stuk dat ooit geschreven werd voor vier handen. Schubert was in het geheim verliefd op zijn leerling Caroline Esterházy en toen zij hem vroeg waarom hij nooit een werk aan haar had opgedragen antwoordde hij: waarom zou ik? Alle muziek die ik schrijf is aan jou opgedragen. Toch droeg hij deze fantasie, die hij een paar maanden voor zijn dood componeerde, aan haar op. De fantasie laat de progressie van Schuberts componeer stijl goed zien. Hoewel het begint met een simpel thema, wordt de fantasie al snel erg complex. De verschillende stemmen en ritmes die hij gebruikt vlechten door elkaar heen om een ingewikkeld geheel te vormen. Dit alles culmineert op het einde in een fuga-achtig deel wat aan het begin bijna een grote warboel lijkt, voordat er steeds meer duidelijkheid en richting inkomt. Na een enorme climax keert het prachtige, simpele thema nog één keer terug.

Bekijk onze oefen vlog van Schubert en zie hoe wij ons voorbereiden op een concert:

Fest Polonaise van Franz Liszt

Liszt heeft een enorm oeuvre achtergelaten van zowel composities als arrangementen. Hoewel Liszt veel werken voor 4 handen gearrangeerd heeft, heeft hij maar 1 werk geschreven dat origineel voor 4 handen geschreven is. En dat werk is de Fest Polonaise die op deze middag op het programma staat. Liszt schreef het op een bezoek aan Italië. U hoort de virtuositeit die Liszt als pianist bezat in elke noot van dit stuk.

Valery Gavrilin (1939-1999)

Gavrilin was een Russische componist die onder weinig mensen bekend is. Op het programma staan een aantal van zijn ‘Sketches’, 18 korte stukken voor 4 handen. Iedere ‘Sketch’ heeft een specifieke naam, sommigen simpelweg Waltz, of Mars, maar andere hebben meer beeldende namen zoals: De Kleine Klok, of de Toreadors. De ‘Sketches’ zijn heel duidelijk schetsen van deze titels. U hoort typische Slavische klanken van deze componist, maar ook de wrange dissonante klanken waar in deze tijd mee geëxperimenteerd werd.

Om een idee te krijgen van ons, kunt u ons YouTube kanaal bekijken. Wij maken een aantal verschillende soorten video’s. Video’s waarin u ons kunt horen optreden, video’s waar u ons kunt horen en zien oefenen en video’s met tips voor (beginnende) pianisten.

Als u ons wilt helpen ons YouTube kanaal te groeien dan kunt u ons YouTube kanaal bezoeken en op Subscribe drukken!

https://www.youtube.com/channel/UCxu2qmrxJjwFZ6M8ULg751A

Reacties zijn afgesloten.