zondag 5 september 2021 – 15.00 uur

Trio Panache
Sabine van Lier – viool
Elisabeth Schijns – cello
Marte Gerritse – piano
Dvořák (Dumky Trio); Schubert trio in Es Op. 100

Trio Panache met gevoelige muziek van Dvořák en Schubert

Op zondag 5 september om 15.00 uur is het pianotrio in ‘t Mosterdzaadje met muziek van Dvořák (Dumky) en Schubert (Trio in Es). Het zijn de violiste Sabine van Lier, de celliste Elisabeth Schijns en de pianiste Marte Gerritsma.

Het Dumky trio, bestaande uit 6 delen, ontstond tussen 1890 en 1891. ‘’Dumky’’ is te herleiden naar de Dumka, een uit Oekraïne stammende volksdans. Overigens is deze bijnaam niet van Dvořák zelf afkomstig. In de muziek van Dvořák komt de liefde voor volksmuziek en –dans uit zijn vaderland, samen met de Duits romantische muziekstijl. ‘’Dumky’’ is misschien wel één van Dvořáks meest bekende en meest volkse werken. De variatie in zwaarmoedige en lichte passages en de kleurrijke volkse melodieën, vormen ongetwijfeld de reden voor de tot op heden voortdurende populariteit van het trio. Een voorproefje van Dumky is te zien en te horen op ons eigen YouTube kanaal.

Het Trio nr. 2 in Es majeur voor piano, viool en cello, D. 929, was een van de laatste composities voltooid door Franz Schubert, gedateerd november 1827. Het werd eind 1828 gepubliceerd als opus 100, kort voor de dood van de componist . Het werd voor het eerst uitgevoerd op het verlovingsfeest van een vriend van Schubert. Een van de weinige composities die Schubert nog in leven heeft horen uitvoeren. Het hoofdthema van het tweede deel zal menigeen bekend in de oren klinken omdat het veelvuldig gebruikt werd in beroemde films.

Trio Panache:

Sabine van Lier studeerde bij Chris Duindam in Utrecht, bij Gordan Nikolic in Rotterdam en bij Thomas Klug in Bremen, waar zij in 2016 haar master behaalde met een 9. Sabine remplaceert in verschillende orkesten en speelt in meerdere kamermuziekensembles. Daarnaast werkt zij als viooldocente bij ‘’Scholen in de Kunst’’ te Amersfoort.

Elisabeth Schijns begon haar studie in Utrecht bij Ran Varon en Timora Rosler waar ze haar master in 2016 afsloot met een 9,5. Zij vervolgde haar studie bij France Springuel te Antwerpen. In 2016-2017 volgde zij de orkestacademie bij het Gelders Orkest. Tegenwoordig remplaceert Elisabeth in verscheidene orkesten en is zij werkzaam als cellodocente.

Marte Gerritsma studeerde piano bij Martyn van den Hoek in Utrecht en bij Frank van de Laar in Zwolle, waar ze in 2017 haar master afsloot met een 9. Marte werkte veel samen met strijkers en speelt in diverse ensembles. Daarnaast is ze actief als docente. De drie leerden elkaar kennen tijdens hun conservatoriumtijd in Utrecht. Sabine en Elisabeth vormen al jaren samen een duo. In de zomer van 2017 ontstond de samenwerking met Marte, waarmee Trio Panache tot stand kwam.

Reacties zijn afgesloten.