EXPOSITIE maart/april 2019

schilderijen van Wietze Dorsman

Wietze Dorsman en zijn fascinatie voor de klaproos

Wietze Dorsman

In de maanden maart en april worden de muren in ‘t Mosterdzaadje getooid met klaprozen. Wietze Dorsman laat ze bloeien.

Vanaf het begin van zijn schilderscarrière is Wietze geboeid door bloemen, liefst in groten getale. Regelmatig gaat hij naar Hillegom of Lisse om aan de rand van de bollenvelden zijn ezel op te zetten en de grote kleurvlakken op zijn doek weer te geven.

schilderij van Wietze Dorsman

Twintig jaar geleden maakte hij een lange wandeling in Noord-Frankrijk. Het was juni en hij liep tussen korenvelden die rood waren van de klaprozen. De explosie van kleuren en vormen gaf hem zo’n overweldigende ervaring dat hij het jaar daarop meteen zijn schildersspullen pakte en terugkeerde naar deze streek. En elk jaar weer vindt hij het een uitdaging om dit thema vast te leggen op het doek. Op groot en klein formaat geeft hij zijn eigen impressie van een heel veld van deze tere en toch krachtige bloemen, waarbij de warmte van de zon en de beweging van de wind toevallige maar onmiskenbare patronen en ritmes tevoorschijn brengen. Met veel plezier exposeert hij een aantal van deze schilderijen in maart en april in het Mosterdzaadje.

schilderij van Wietze Dorsman

Wietze Dorsman werd op 25 februari 1950 geboren in Echteld. Hij studeerde van 1968 tot 1974 aan de Technische Universiteit Delft. Van 1975 tot 1980 had hij teken- en schilderles aan de ‘Vrije Academie’ in den Haag en volgde daarna vele cursussen en privélessen. In 1996 maakte hij van het schilderen zijn beroep. Hij heeft een atelier in Amsterdam in het gebouw “Retort” waar 50 kunstenaars werken. Inspiratie vindt hij vrijwel altijd buiten de deur en hij werkt ook graag buiten. Hij hanteert verschillende technieken (kwast, paletmes, plamuurmes). Soms laat hij de verf zijn eigen weg zoeken en is het onderwerp alleen nog de aanleiding voor een spel van kleuren. Zijn schilderijen maakt hij meestal in olieverf in verschillende formaten. Hij zet ze ter plekke op. Hij gaat met zijn ezel, schildersdoek en kist op stap naar zijn onderwerpen. Hij houdt van de dynamiek van het directe schilderen naar de waarneming.

Bezichtiging voor en na afloop van de concerten, of op afspraak.

schilderij van Wietze Dorsman

Reacties zijn afgesloten.