zondag 4 juli 2021 – 15.00 uur

Frank Bridge Pianokwartet
Jacob Plooy – viool
Örzse Adam – altviool
Florien Hamer – cello
Hans van Beelen – piano
Dvořák 1e pianokwartet in D grt en Brahms 3e pianokwartet in c kl.

Frank Bridge Pianokwartet

Het FRANK BRIDGE PIANOKWARTET, bestaat uit Jacob Plooij – viool, Örzse Adam – altviool, Florien Hamer – cello en Hans van Beelen – piano. Op zondag 4 juli om 15.00 uur treden zij op in ‘t Mosterdzaadje. Uitgevoerd worden Antonin Dvořák – Pianokwartet op. 23 nr. 1 in D-groot (1875) en Johannnes Brahms – Pianokwartet op. 60 nr. 3 in c-klein (1855-75)

Een prachtig romantisch programma dat eind 19e-eeuwse kleuren uit verschillende Europese landen verenigt; Duitsland en Tsjechië. Het heftige derde pianokwartet van Brahms in combinatie met prachtige, eerste pianokwartet van Dvořák.

Dvořák’s eerste pianokwartet dateert uit 1875. Dvořák schreef het in opdracht van zijn uitgever Simrock die goed aan Dvořák’s werk verdiende. Daarnaast speelde het succes van Brahms’ werken voor dezelfde bezetting uit dezelfde periode waarschijnlijk een rol. Dvořák schreef het werk toen hij al grote internationale bekendheid had. Zoals vaker in zijn werk zijn volkmuziek-elementen terug te horen.
Brahms’ derde en laatste pianokwartet wordt ook wel het Werther Quartet genoemd naar Goethe’s ‘Lijden van de jonge Werther’. In het eerste deel de verwerking van Robert Schumann’s Clara thema als verwijzing naar de levenslange vriendschap met Clara Schumann.

Het Frank Bridge Pianokwartet speelt sinds 2018 samen. De vier bevriende en ervaren internationaal actieve musici delen een grote liefde voor het pianokwartetrepertoire. Een minder bekend en minder uitgevoerd repertoire dat prachtige kamermuziekwerken voor een bijzondere combinatie van instrumenten bevat.

Het Frank Bridge Pianokwartet legt zich toe op het uitvoeren van pianokwartetten uit heel diverse stijlperiodes, van de Weense klassieken tot 20ste-eeuwse werken.

Het kwartet is vernoemd naar Frank Bridge, wiens werk Fantasy Piece, een van de eerste stukken was dat het kwartet speelde en bij allen een zeer geliefd werk is.

HANS van BEELEN – piano
Hans van Beelen begon reeds op zeer jonge leeftijd met pianolessen, studeerde in de jong talentklas van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Marlies van Gent, en volgde zijn opleiding hoofdvak piano aan het Conservatorium van Amsterdam bij Willem Brons.

Hij nam met succes deel aan masterclasses bij onder andere Jan Wijn, Gyorgy Nador en Vladimir Viardo en aan concoursen in binnen- en buitenland, waarbij hij verschillende prijzen won. Zoals de 2e prijs bij het Concours van Stichting Jong Talent Nederland en de 3e prijs op het Prinses Christina Concours.

Zowel op solistisch vlak als met het spelen in instrumentale en vocale ensembles is Hans van Beelen de afgelopen jaren erg actief geweest. Hij was onder meer te horen in het concertgebouw van Amsterdam, alsmede de bekendere concertzalen in Utrecht, Den Haag, Rotterdam en Haarlem.

JACOB PLOOIJ – viool
Jacob Plooij (Australië) is een violist met een extreem diverse en kleurrijke muzikale achtergrond. Na zijn studies in Hobart, Tasmanië werkte hij in Sydney bij het Australian Chamber Orchestra, Australian Opera en Ballet Ochestra.
Hij was leider van Australië’s bekendste electro-acoustische ensemble: The Electra String Quartet. Nadat hij in 2000 naar Nederland verhuisde was hij tussen 2001-2007 2e violist van het Zephyr kwartet, dat uitsluitend hedendaagse muziek uitvoerde.

Jacob’s muzikale diversiteit is te horen in de vele uiteenlopende projecten waaraan hij heeft meegewerkt of nog werkt, waaronder: Weshm: marokaans-perzische muziek, Pop/Ethnic Rock projecten met Amy MacDonald, singer-songrwriters als Douwe Bob, Jacqueline Govaert en Tim Knol/Powderfinger, was hij solist bij het Tasmanian Symphony Orchestra met Dvorak vioolconcert, verder werkte hij met Zapp! Strijkkwartet, het Klank Kleur Festival, is hij lid van de Dutch String Collective en speelt hij heden bij The Analogues.

ÖRZSE ADAM – altviool
Örzse Adam (HU-NL), altvioliste, behaalde diploma’s aan de Franz Liszt Muziekacademie Budapest, de Indiana University Bloomington,USA en het Sweelinck Conservatorium Amsterdam. In 2006 voltooide zij een ArtEZ–opleiding voor Muziekprogrammeur. Örzse Adam is actief musicus zowel op de historische- als de moderne altviool, en trad op met verscheidene ensembles zoals Musica ad Rhenum, The Amsterdam Baroque Orchestra, Il gardellino (BE), Van Swieten Society, LUDWIG, Hortus Festival, Ives Ensemble, Les Musiciens du Louvre (FR), Wiener Akademie (AT), het Holland Harp Trio, het Renoir Ensemble, Holland Symfonia, Radio Kamer Filharmonie, Harmonie Universelle (DE), Budapest Festival Orchestra (HU), Hungarian Radio Orchestra (HU), Malando Orkest, Tango Dorado en Nynke Laverman.

In 2004 richtte zij haar eigen bedrijf Musix For You op, waarmee zij eigen concertseries organiseert, en tevens muziek op maat levert voor verschillende evenementen en gelegenheden. Örzse Adam met Musix For You is de initiatiefnemer en artistiek leider geweest van de Holland Symfonia Kamermuziekseries 2006-2009, The WTC Amsterdam Lunchconcerten 2008 – heden, Salon Classique 2014-2015 in Het Koninklijk Concertgebouw en ZeNe Festival 2016 in Utrecht.

FLORIEN HAMER – cello
Florien Hamer speelde als veelzijdig celliste uiteenlopende muziekstijlen: o.a. tango met Carel Kraayenhof en het Sextetto Canyengue in de Robeco serie van het Concertgebouw, jazz met I Compani, het Guillermo Celano Quartet en de Celano-Baggiani group, waarmee zij cd ‘Figuras’ opnam, free jazz met HooglandHaftHamerJessen en klassieke recitals i.s.m. pianisten Brook Cuden, Carlos Guerrero en Hans van Beelen. Eerder maakte zij deel uit van het Prinsengracht Piano Quartet en het Prinsengracht String Trio.
Zij studeerde af aan de Hogeschool voor de Kunsten Constantijn Huygens in Zwolle bij Jeroen Reuling. Na haar afstuderen vervolgde zij haar studies aan het Conservatorium van Antwerpen bij Jaap Kruithof. Zij volgde masterclasses bij Ran Varon, Shmuel Magen, Bernhard Greenhouse en Marcio Carneiro.
Als docent cello is Florien verbonden aan het CKVAlmere.

Met haar ensemble SOIL voerde zij werk van jonge componisten uit en maakte muziektheaterproducties o.a. voor festivals als Oerol, Holland Festival, Noorderzon en de Wiener Festwochen met toernees door binnen- en buitenland. SOIL maakte producties i.s.m. theater- of dansgroepen als ZTHollandia, het Hans Hof Ensemble, Plan-D en tg Bloody Mary. www.soilmuziektheater.nl

Reacties zijn afgesloten.