zondag 20 juni 2021 – 15.00 uur

Beethoven
Patrick Hopper
Sonates Op. 27 nr. 1 & 2; Op. 101

Patrick Hopper met Beethoven Sonates Op. 27 en Op. 101

De Beethovenserie, waarin pianist Patrick Hopper alle pianowerken van Beethoven uitvoert, twee jaar geleden begonnen gaat na veel haperingen weer door. Op zondag 20 juni om 15.00 uur neemt Patrick Hopper het publiek mee in de twee sonates 27 nr. 1 en 2 en sonate opus 101.

‘Het lijkt alweer een eeuw sinds wij samen konden luisteren naar sonates van Beethoven in ’t Mosterdzaadje’, verzucht Hopper.

‘Vorige keer waren o.a. de sonates Op. 26 en 28 aan de beurt. Deze keer de twee sonates Op. 27 nr. 1 en 2. Deze zijn geschreven in 1801 te midden van een periode waarin Beethoven erg aan het experimenteren was met muzikale vorm. Deze deze stukken zijn uniek in de zin dat hij hierna nooit meer alle delen in elkaar liet overgaan, zodat de hele sonate een soort muzikale ‘eenpansgerecht’ werd’.

‘Alhoewel de tweede van de sonates misschien wel de beroemdste is van al zijn sonates (het eerste deel was superpopulair bij het publiek — Beethoven zei tegen Czerny: “Alsof ik niets beters gecomponeerd heb!!”), verdient de eerste sonate ook onze aandacht. Meer daarover in de toelichting bij het concert’.

‘Na deze twee fascinerende stukken, de sonate Op. 101, die het begin inluidt van Beethovens laatste periode. De toonsoort van A groot is de perfecte toonsoort voor deze zonovergoten muziek, toch zijn er ook schaduwmomenten. Beethoven beschreef deze sonate als ‘een serie impressies en mijmeringen’. Meer daarover ook tijdens de toelichting bij het concert…….’

Reacties zijn afgesloten.