zondag 6 juni 2021 – 15.00 uur

Joseph Puglia
Bach viool solo

Rondom Bach

Op zondag 6 juni om 15.00 uur is te gast de violist Joseph Puglia die het programma ‘Rondom Bach’ gaat spelen met werken van Telemann, Hindemith, Bach, Stravinsky en Biber. De Bachsuite wordt uitgevoerd op altviool.

Joseph Puglia

De violist Joseph Puglia is niet de eerste de beste. Zijn solodebuut in het Concertgebouw werd in de pers geprezen als ‘uitzonderlijk’. Hij wist de zaal ‘aan de kook te brengen’. Joseph Puglia ( New York) studeerde in Nederland bij Anner Bijlsma en Vera Beths. Zijn grote liefde voor Bach werd in hun handen verder gevormd. ‘In het laatste jaar tijdens de lockdown, merkte ik dat ik terugkeerde naar Bachs muziek. Maar voor het eerst kon ik zijn muziek opnieuw ontdekken, niet voor een publiek, maar voor mezelf, in mijn eigen tempo en op een ander instrument – de altviool. Deze verandering heeft me een diepere waardering gegeven, niet alleen voor Bachs genialiteit, maar ook voor het voorrecht dat we allemaal van muziek mogen genieten’, aldus Joseph Puglia.

Puglia is momenteel solo violist bij het Asko | Schönberg ensemble in Amsterdam, en geeft les aan de vioolfaculteit van het Koninklijk Conservatorium in Nederland.

Voor het YouTube kanaal van ‘t Mosterdzaadje werden er opnames gemaakt van hem waarin zijn grote meesterschap te zien en te horen is.

Joseph Puglia heeft concerten en kamermuziekoptredens gegeven op locaties zoals Lincoln Center en Carnegie Hall (New York), Library of Congress (Washington DC), Southbank Centre (Londen), Salle Pleyel (Parijs) en Melbourne International Arts Festival (Australië) ). Joseph wordt steeds meer bekend om zijn interpretaties van muziek uit de 20e en 21e eeuw. Hij gaf talloze premières en werkte samen met vele vooraanstaande componisten, waaronder John Adams, Louis Andriessen, Joerg Widmann, Kaija Saariaho en Pierre Boulez. Zijn “Berio Project” bevat een cd die door de Nederlandse pers wordt geprezen als “Mindblowing” (Luister magazine) en “Spectacular” (Opus Klassiek), en heeft geleid tot vele inspirerende optredens met student- en amateurmusici. Een creatieve samenwerking met dirigent Reinbert de Leeuw omvatte uitvoeringen van vioolconcerti door John Adams, Ligeti en Saariaho in Europa en de VS. In zijn reeks “… and Beyond” gebruikt hij als leider van het Asko | Schoenberg ensemble meesterwerken uit het verleden als uitgangspunt voor ongeleide programma’s van 20e en 21e eeuwse composities. Josephs interesse in de verbinding tussen wetenschap en muziek heeft geleid tot een samenwerking met de European Space Agency, een uitvoering van muziek geschreven door kunstmatige intelligentie, en een programma met de titel ‘Music and Quantum Physics’, met zijn vrouw, natuurkundige Stefania Giodini. Tijdens de huidige Covid-19-crisis is hij online en live actief (waar mogelijk), met het starten van lokale initiatieven in Nederland en het creëren van een wereldwijde quarantaine-opname van Terry Riley’s In C met het Asko | Schoenberg ensemble. Hij is momenteel bezig met het ontwikkelen en uitvoeren van een serie live gestreamde “Young People’s Concerts” die bedoeld zijn om jonge muzikanten te inspireren. Andere projecten waren onder meer een kamermuziekserie in het Gemeentemuseum in Den Haag, die verbanden legde tussen museumtentoonstellingen en kamermuziekmeesterwerken, en de gelegenheid bood om de uitgebreide instrumentencollectie van het museum te tonen, die nu in opslag is.

Joseph studeerde van 1994-2006 aan The Juilliard School bij Robert Mann, Nicholas Mann en Louise Behrend. Hij behaalde zijn Master of Music diploma met de hoogst mogelijke cijfers aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag in 2008, in samenwerking met Vera Beths. Enkele van de opmerkelijke muzikale mentoren van Joseph waren onder meer Anner Bylsma, Reinbert de Leeuw, Joel Krosnick en Barbara Hannigan.

Geboren in New York City, woont hij sinds 2009 in Nederland.

Anner Bylsma: “Joey Puglia is de beste. Luister maar eens naar enkele van zijn Bach-solo, Paganini’s variaties op ‘Nel cor piu non mi sento’ Berio’s Sequenza of speel wat kamermuziek met hem. En ook een heel aardige vent”.

Robert Mann: “Ik zou willen dat alle jonge muzikanten dit pad zouden vinden” .

Vera Beths : “Zijn gevoel voor stijl, zijn virtuoze spel en zijn oprechtheid maken hem tot een uitzondering op zijn generatie”.

Reacties zijn afgesloten.