zondag 10 juni 2018 – 15.00 uur

VITAL STAHIEVITCH & AKSANA STAHIEVITCH
Liszt, Prokofiev, Beethoven

Slotconcert met pianisten Aksana en Vital Stahievitch

Vital en Aksana Stahievitch

Op zondag 10 juni om 15.00 uur is het laatste concert dit seizoen in handen van het pianistenechtpaar Aksana en Vital Stahievitch. Ze open en sluiten het concert af met vierhandige stukken van Mozart en Beltiukov. Solistisch spelen ze de Manuel Blasco de Nebro, Prokofiev en Rachmaninov.

Vital en Aksana Stahievitch studeerden na hun opleiding in Minsk in Amsterdam. Met hun twee jonge kinderen wonen en werken ze ook in de hoofdstad, Vital is verbonden aan het Amsterdams Conservatorium. Ze verheugen zich er op om samen dit slotconcert te gaan verzorgen en nemen in hun feestelijk programma het publiek mee op reis door Europese landen en muziekstijlen.

Ze openen het concert met de beroemde sonate quatre-mains in D van Mozart. Een klassieke sonate, met lyrisch langzaam middendeel en een finale vol humor. De pianosonate van de Spaanse componist Mauel Blasco de Nebra, een tijdgenoot van Mozart, is wat minder bekend, maar meer dan de moeite waard. Zijn stijl lijkt een beetje op die van Scarlatti, misschien ook een beetje op Haydn, maar toch weer anders. Eenvoudiger en wat romantischer.

Daarna komt het Russische blok met componisten die allemaal de voornaam Sergei dragen. Aksana speelt Romeo en Julia uit het ballet van Prokovief. Daarna een selectie uit de contrastrijke, bekende en geliefde Preludes van Rachmaninov. Tot slot uit Minsk de muziek van de derde Sergei, Beltiukov. Hij componeerde voor vier handen twee stukken in de nostalgische stijl van de Tango. Een beetje zoals Piazzolla dat deed.

Na afloop nog gelegenheid genoeg om elkaar te groeten. Pas weer in september het eerstvolgende concert.

Reacties zijn afgesloten.