Donateursbrief maart 2021

Santpoort, 7 maart 2021

Lieve vrienden van ‘t Mosterdzaadje,

‘Maak er maar een vrolijke brief van”, zei Dasha na een vergadering waarin we samen met penningmeester Huib om tafel hadden gezeten. Maar hoeveel vrolijks kun je maken van alle teleurstellingen en onzekerheden die al zo lang de musici treffen? Bij hun is de rek er behoorlijk uit. En nu lijkt het allemaal heel wat met de online uitvoeringen van concerten, maar het benadert op geen meter na de beleving van het spelen voor publiek. Het is en blijft de magische wisselwerking tussen luisteraar en uitvoerder die elkaar voeden. Het wordt hoog tijd dat we onze accu’s bij mogen laden. In de Volkskrant van 19 februari zegt Leonidas Kavakos, dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest: ‘Concertbezoek maakt het leven de moeite waard, het is géén luxe’. En wij als muziekliefhebbers weten het; het samen in ‘t Mosterdzaadje luisteren naar muziek brengt iets teweeg in de geest dat helend werkt. En dat hebben wij allemaal nu hard nodig. Musici vinden het niet kunnen uitoefenen van hun beroep erger dan hun rampzalige financiële situatie.

Maar wat fantastisch…Als gebaar naar de musici die hun concert van de agenda weggestreept zagen worden, konden we vanuit ‘t Mosterdzaadje, als pleister op de wonde, een vergoeding geven. En die werd in dank en blij verrast aangenomen. Bijna 15.000 euro kwam er op de bankrekeningen van gedupeerde musici. En dat werd mogelijk gemaakt door de extra donaties aan ons Coronafonds. Namens de musici wil ik iedereen daarvoor bedanken. Met alle liefde en overgave komen ze later alsnog voor ons in ‘t Mosterdzaadje hun concert geven. Het lijkt me een goed plan om het seizoen daarom verder uit te laten lopen in juni. Houd de digitale nieuwsbrief en de concertagenda op de website goed in de gaten. Er zullen ook veel extra concerten komen. Tenminste, áls…

Dasha heeft het YouTube kanaal Concertzaal ‘t MOSTERDZAADJE in het leven geroepen. Vanaf 11 maart zullen via dat kanaal opnames uit ‘t Mosterdzaadje te zien zijn. Musici van drie geannuleerde concerten wilden op die manier toch van zich laten horen. Maar wat een enorme klus om de perfecte uitvoering te krijgen. Sergey Smirnov is behalve pianist ook bedreven in het opnemen van muziek en samen met het kritische gehoor van Dasha is er een hele dag gewerkt om van ieder een 20 minuten durende video-opname te maken. Als dit in goede aarde valt zullen er meer opnames gemaakt worden. Er hebben zich al liefhebbers voor gemeld. Voor onze pianostemmer was er ook weer eens werk aan de winkel. Het zieltogende Mosterdzaadje kreeg met muziek weer leven ingeblazen.

En dat brengt me op Harry Potter. Ik was een paar dagen met de kleindochters in een huisje op vakantie en we hadden alle films van Harry Potter mee. De duistere sfeer van kwade krachten die over de gemeenschap een sluier van angst en somberheid legt, deed me erg denken aan de situatie van nu. Het laatste deel hebben we nog niet gezien, maar het loopt vast goed af.

Of de brief nou echt vrolijk is geworden, nou nee. Emilia tekende haar eigen perspectief. Een goedkeuring voor de zon en een kruis door Corona. En tussenin een bloem. Ook zij wil de deuren van ‘t Mosterdzaadje weer open. Ze heeft namelijk een vioolstukje ingestudeerd dat ze graag aan jullie wil laten horen.

Bijgevoegd toch de agenda’s maart en april. De schrijver heeft er zijn best op gedaan en we gaan zien waar de draad weer opgepakt kan worden. De schilderijen met prachtige tulpen van Wietze Dorsman zijn geduldig op uw bezoek blijven wachten. Wij zijn klaar voor een veilige ontvangst.

Met vriendelijke groeten,
Paula Blom

Reacties zijn afgesloten.