vrijdag 26 maart 2021 – 20.00 uur

Helaas kan dit concert niet doorgaan
Bach Solo
Joseph Puglia – viool/altviool
Sonates en Suites

Meester violist Joseph Puglia speelt Bach solo in ‘t Mosterdzaadje

Het solodebuut van violist Joseph Puglia in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam werd door de Nederlandse pers geprezen als “Uitzonderlijk” (NRC Handelsblad) en schreef dat hij “de zaal aan de kook bracht” (De Volkskrant). Hij is gastconcertmeester bij vele orkesten, waaronder het Kamerorkest van Europa, Nederlands Kamerorkest en Nederlands Philharmonisch Orkest. Hij speelde kamermuziek met leden van de strijkkwartetten Juilliard en Brentano, Patricia Kopatchinskaja, Pierre-Laurent Aimard, en treedt regelmatig op op internationale festivals in Europa en de VS. Hij nam op voor de labels Sony Classical, ECM, Attacca, Brilliant Classics en Hungaroton en trad op in televisie- en radioprogramma’s in de VS, Europa en Australië.

Nu dan ook te gast in ‘t Mosterdzaadje op vrijdag 26 maart om 20.00 uur. Hij zal viool solo sonates en cellosuites (bewerkt voor altviool) uitvoeren. Daar is hij de afgelopen tijd intens mee bezig geweest en wil hij zijn liefde voor Bach graag met ons delen.

Voor mij bekleedt Bach een plaats als ‘de grote componist’ aller tijden, en toen ik in 2006 voor het eerst naar Den Haag verhuisde, was ik heel blij dat ik de kans kreeg om te studeren bij Vera Beths en haar man Anner Bylsma, de grote Bach-meester

In het laatste jaar tijdens de lockdowns, merkte ik dat ik terugkeerde naar Bachs muziek. Maar voor het eerst kon ik zijn muziek opnieuw ontdekken, niet voor een publiek, maar voor mezelf, in mijn eigen tempo en op een ander instrument – de altviool. Deze verandering heeft me een diepere waardering gegeven, niet alleen voor Bachs genialiteit, maar ook voor het voorrecht dat we allemaal van muziek mogen genieten’, aldus Joe Puglia.

Joseph Puglia heeft concerten en kamermuziekoptredens gegeven op locaties zoals Lincoln Center en Carnegie Hall (New York), Library of Congress (Washington DC), Southbank Centre (Londen), Salle Pleyel (Parijs) en Melbourne International Arts Festival (Australië) ). Joseph wordt steeds meer bekend om zijn interpretaties van muziek uit de 20e en 21e eeuw. Hij gaf talloze premières en werkte samen met vele vooraanstaande componisten, waaronder John Adams, Louis Andriessen, Joerg Widmann, Kaija Saariaho en Pierre Boulez. Zijn “Berio Project” bevat een cd die door de Nederlandse pers wordt geprezen als “Mindblowing” (Luister magazine) en “Spectacular” (Opus Klassiek), en heeft geleid tot vele inspirerende optredens met student- en amateurmusici. Een creatieve samenwerking met dirigent Reinbert de Leeuw omvatte uitvoeringen van vioolconcerti door John Adams, Ligeti en Saariaho in Europa en de VS. In zijn reeks “… and Beyond” gebruikt hij als leider van het Asko | Schoenberg ensemble meesterwerken uit het verleden als uitgangspunt voor ongeleide programma’s van 20e en 21e eeuwse composities. Josephs interesse in de verbinding tussen wetenschap en muziek heeft geleid tot een samenwerking met de European Space Agency, een uitvoering van muziek geschreven door kunstmatige intelligentie, en een programma met de titel ‘Music and Quantum Physics’, met zijn vrouw, natuurkundige Stefania Giodini. Tijdens de huidige Covid-19-crisis is hij online en live actief (waar mogelijk), met het starten van lokale initiatieven in Nederland en het creëren van een wereldwijde quarantaine-opname van Terry Riley’s In C met het Asko | Schoenberg ensemble. Hij is momenteel bezig met het ontwikkelen en uitvoeren van een serie live gestreamde “Young People’s Concerts” die bedoeld zijn om jonge muzikanten te inspireren. Andere projecten waren onder meer een kamermuziekserie in het Gemeentemuseum in Den Haag, die verbanden legde tussen museumtentoonstellingen en kamermuziekmeesterwerken, en de gelegenheid bood om de uitgebreide instrumentencollectie van het museum te tonen, die nu in opslag is.

Joseph is momenteel solo violist bij het Asko | Schoenberg ensemble in Amsterdam, en geeft les aan de vioolfaculteit van het Koninklijk Conservatorium in Nederland. Hij studeerde van 1994-2006 aan The Juilliard School bij Robert Mann, Nicholas Mann en Louise Behrend. Hij behaalde zijn Master of Music diploma met de hoogst mogelijke cijfers aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag in 2008, in samenwerking met Vera Beths. Enkele van de opmerkelijke muzikale mentoren van Joseph waren onder meer Anner Bylsma, Reinbert de Leeuw, Joel Krosnick en Barbara Hannigan.

Geboren in New York City, woont hij sinds 2009 in Nederland.

Anner Bylsma: “Joey Puglia is de beste. Luister maar eens naar enkele van zijn Bach-solo, Paganini’s variaties op ‘Nel cor piu non mi sento’ Berio’s Sequenza of speel wat kamermuziek met hem. En ook een heel aardige vent”.

Robert Mann: “Ik zou willen dat alle jonge muzikanten dit pad zouden vinden” .

Vera Beths : “Zijn gevoel voor stijl, zijn virtuoze spel en zijn oprechtheid maken hem tot een uitzondering op zijn generatie”.

Reacties zijn afgesloten.