zondag 14 maart 2021 – 15.00 uur

Helaas kan dit concert niet doorgaan
Trio Kokako
Alwin de Vries – fluit
Anja van Dooren – klarinet en basklarinet
Josje Lodder – piano
‘3 generaties componisten’ met muziek van Messiaen, Ton de Leeuw, Dirk Dekker en Joep Straesser.

Trio Kokako

Zondag 14 maart om 15.00 uur treedt Trio Kokako op in ’t Mosterdzaadje. Het trio bestaat uit Josje Lodder – piano, Anja van Dooren – (bas)klarinet en Alwin de Vries – fluit. Kokako is de naam van een Nieuw-Zeelandse vogel die in de schemering allerlei spannende geluiden voortbrengt. Het programma deze middag beslaat 3 generaties van componisten: Olivier Messiaen, Ton de Leeuw, Joep Straesser en Dirk Dekker.

De eerste generatie in dit concert wordt vertegenwoordigd door Olivier Messiaen. Omdat hij zelf geen muziek voor onze bezetting schreef, bewerkte Kokako het orgelstuk Diptyque (tweeluik) voor fluit, basklarinet en piano. Diptyque is een vroeg werk dat Messiaen zelf uitvoerde, en waarvan hij het tweede deel gebruikte in zijn beroemde Quatuor pour la fin du temps.

Messiaen’s lessen aan het conservatorium in Parijs waren beroemd, en één van zijn leerlingen was Ton de Leeuw. Van hem speelt Kokako twee stukken: het trio voor fluit, klarinet en piano en Hommage a Henri voor klarinet en piano. Het eerste is een lichtvoetig stuk met allerlei onregelmatige ritmes, het tweede een soort elegie ter nagedachtenis aan Henri van Praag met wie Ton de Leeuw bevriend was.

Ook Ton de Leeuw heeft veel studenten opgeleid. Van twee van hen laat Kokako werk horen. De Sonate a tre van Joep Straesser heeft als ondertitel points of contact III, vooral in het middendeel hoor je hoe de verschillende stemmen elkaar steeds even ontmoeten en dan weer een eigen weg gaan. Dirk Dekker schreef Tekeningen uit Kennemerland speciaal voor Kokako, nadat hij het ensemble in het Mosterdzaadje had horen spelen. In de drie delen hoor je achtereenvolgens de Hoogovens, een oponthoud in Santpoort Noord en een verstild nachtlicht boven Castricum.

Anja van Dooren studeerde klarinet aan de conservatoria van Utrecht en Den Haag alwaar zij de diploma’s Docerend Musicus en Uitvoerend Musicus behaalde bij respectievelijk Bas de Jong en Harmen de Boer. Zij volgde masterclasses bij Karl Leister, Hans Deinzer en Anthony Pay in Duitsland en Italië. Naast het remplaceren bij diverse beroepsorkesten, maakt zij veel kamermuziek. Zij speelde onder andere in het Trio Ponte (klarinet, cello, piano) en het Duo Modern (fluit en klarinet), samen met Alwin de Vries. Met dit duo maakte zij in 2003 een CD. Naar aanleiding hiervan traden zij op in het concertgebouw te Amsterdam. Als soliste trad zij diverse keren met orkest op in het klarinetconcert van W.A. Mozart en met haar eigen compositie, het concertino voor (bas)klarinet en orkest. Naast het concertino schreef ze een altvioolconcert, een adagio voor orkest en enkele kamermuziekwerken. Als klarinetdocente is zij verbonden aan de muziekschool B plus C te Leiden.

Alwin de Vries studeerde Muziekwetenschappen aan de Rijksuniversiteit Utrecht en fluit aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Emile Biessen en Paul Verhey. In mei 1995 behaalde hij zijn diploma Uitvoerend Musicus. Tijdens zijn studie volgde hij meestercursussen van onder andere Peter-Lucas Graf, Robert Dick, Trevor Wye en Aurèle Nicolet. Hij maakte deel uit van verschillende orkesten, waaronder het Nederlands Studenten Orkest en het Nationaal Jeugdorkest. Naast zijn werkzaamheden op het gebied van de kamermuziek remplaceerde hij regelmatig in verschillende orkesten, waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest. Als fluitdocent was hij lange tijd actief in Houten en Culemborg. Momenteel is hij teamleider van de muziekafdeling van het centrum voor de kunsten De Plantage in Tiel en omstreken.

Josje Lodder, piano, studeerde aan het conservatorium van Maastricht bij Jean Franssen en Tonie Ehlen. In 1991 behaalde zij haar diploma uitvoerend musicus. Zij volgde in Maastricht de cursus hedendaagse kamermuziek en nam deel aan een masterclass bij Gyorgy Kurtag. Ze werkte mee aan een kindermuziektheaterproductie, is pianiste in het trio Verse Sneeuw en begeleidt verschillende instrumentalisten en zangers.

Reacties zijn afgesloten.