vrijdag 12 maart 2021 – 20.00 uur

Helaas kan dit concert niet doorgaan
Fluitfestijn IV
Dasha Beltiukova – fluit
Julie Moulin – fluit
Vital Stahievitch – piano
Meesterwerken uit fluitrepertoire
o.a. Debussy, Roussel en Ravel


Fluitfestijn IV

Twee goed aan elkaar gewaagde topfluitisten en een meesterlijk pianist

Twee top fluitistes Julie Moulin en Dasha Beltiukova hebben voor de vierde keer samen met de meesterlijk pianist Vital Stahievitch een programma samengesteld dat terecht de titel Fluitfestijn verdient. Voor dit concert arrangeerde Julie Moulin “Ma Mère ‘l Oye” van Maurice Ravel voor twee fluiten en piano. Vijf sprookjes die de luisteraar meeneemt naar en wereld vol magie. Voor de fluitisten is het stuk een nachtmerrie, zo uitdagend moeilijk. Maar bij zulke goede musici merk je daar helemaal niets van.

Joueurs de flûte Op. 27 voor fluit en piano van Albert Roussel (1869-1937) zijn stukken die voor bekende fluitisten uit zijn tijd gecomponeerd zijn.

Van Jaap Gerardts (1924-2003), Nederlands componist en fluitist de driedelige Sonatine voor fluit en piano uit 1953. Hij was een groot kenner van de muziek van Ravel. Sonatine doet Dasha denken aan Franse filmmuziek. Met een eigen ritme, lichtheid, melancholie, charme en humor.

Piano solo speelt Vital de eendelige Scherzo nr.3 op.39 in cis mineur van Frédéric Chopin uit 1839. Dit derde scherzo is het meest compact, ironisch en dichts geschreven uit de serie van vier scherzo’s. Het ademt een welhaast Beethoveniaanse grandeur.

De Franse fluitiste Julie Moulin studeerde aan het Conservatoire National Supérieure Musique et Danse de Lyon bij Philippe Bernold, Julien Beaudiment en Gilles Cottin en sleepte diverse prijzen in de wacht, waaronder de eerste prijs in het Concours Maurepas van 2007. In het Concours de flûte Jean-Pierre Rampal van 2008 bereikte ze de halve finale. Moulin speelde o.a. in het orkest van de Opéra national de Lyon, het Orchestre d’Auvergne en het BBC National Orchestra of Wales. Na enige tijd aan de Orkestacademie te hebben deelgenomen trad ze in maart 2011 als tweede fluitist en altfluitist toe tot het Koninklijk Concertgebouworkest. Naast haar werkzaamheden bij het Concertgebouworkest  is Julie Moulin actief in de ensembles Alter Duft en Quintette K en vormt ze een duo met harpiste Agnès Clément.

De Wit-Russische fluitiste Dasha Beltiukova werd geboren in Minsk in een muzikale familie. Zij studeerde aan het Muziek College te Minsk. In 1990 maakte ze haar debuut in het Concertgebouw van Minsk. Zij heeft deelgenomen aan internationale muziekwedstrijden en masterclasses (o.a. bij Aurele Nicolet, Trevor Wye en Jacques Zoon). Als soliste heeft Dasha vele malen gespeeld met kamer- en symfonieorkesten in Wit-Rusland. Dankzij haar groeiende populariteit in Belarus zijn er verschillende tv- en radio-opnames van haar concerten gemaakt. Dasha heeft een serie van concerten en masterclasses in China (Zhengzhou University) gegeven. In 2004 heeft ze haar Master opleiding aan het Conservatorium van Amsterdam (bij Harrie Starreveld) afgerond. Tegenwoordig treedt Dasha zowel solistisch, als met haar ensembles op in Europe en er buiten. www.magicflute.nl

Vital Stahievitchis een begaafd pianist. Vital begon zijn muzikale carrière in Minsk waar hij studeerde aan het Muziek College en Nationale Muziekacademie bij Zoya Kacharskaya. In 1996 won hij de 2de prijs op de Internationale Stasys Vainiunas Pianowedstrijd in Vilnius (Litouwen). In 2000 heeft Vital in samenwerking met het Italiaanse label “Agora” een CD opgenomen met muziek van Franz Schubert. In 2008 kwam een CD uit in samenwerking met het Nederlandse label “EDS Music” met muziek van Sergej Prokofiev. Vital is de prijswinnaar van het Emmanuel Durlet Internationale Pianoconcours in Antwerpen (België) en van het Europese Unie Pianoconcours Arcangelo Speranza in Taranto (Italië). Hij is laureaat van het Internationale Chopin Pianoconcours (Tsjechië) en YPF Pianoconcours (Nederland). In 2007 heeft Vital zijn Master opleiding aan het Conservatorium van Amsterdam bij Hakon Austbo afgerond. In 2009 studeerde Vital af aan de Universiteit van Amsterdam (Master Artistic Research programma) bij Naum Grubert. Hij trad als solist op in veel landen in Europa, in Mexico en in de Verenigde Staten. Tijdens de bekende NRC reizen is hij een graag geziene musicus. www.stahievitch.com

Reacties zijn afgesloten.