EXPOSITIE vanaf januari 2021

schilderijen van Wietze Dorsman

Wietze Dorsman exposeert in ‘t Mosterdzaadje

De maanden januari en februari zijn de schilderijen van Wietze Dorsman in ‘t Mosterdzaadje te bezichtigen. Stond zijn vorige tentoonstelling in het teken van de klaproos, dit keer is het de tulp die de doeken vult. Soms hele velden vol.

Wietze Dorsman vindt zijn inspiratie hij vrijwel altijd buiten de deur en hij werkt ook graag buiten. Eén van de onderwerpen die hem aanspreken is bloemen, liefst in grote hoeveelheden. Hele velden vol tulpen, narcissen of klaprozen: ware kleurexplosies die hem uitdagen om een vertaling op het doek te maken. Ook interieurs van cafés, werkplaatsen en fabrieken spreken hem aan.

Hij hanteert verschillende technieken (kwast, paletmes, plamuurmes). Soms verdunt hij de verf en laat deze zijn eigen weg zoeken als een soort aquarel in olieverf. Het onderwerp is dan alleen nog de aanleiding voor een spel van kleuren. De ene keer zien we alleen het grote kleurvlak van een veld tulpen, de andere keer zijn er één of enkele tulpen uitvergroot en vullen ze het hele doek. Zijn schilderijen maakt hij in olieverf in verschillende formaten. Hij zet ze ter plekke op. Hij gaat met zijn zelfgemaakte ezel, schildersdoek en kist naar Hillegom of Lisse en vraagt aan de bollentelers of hij op hun terrein een dagje mag schilderen. Of hij neemt zijn spullen mee naar Frankrijk om daar de klaprozenvelden of oude fabrieken vast te leggen. Hij houdt van de dynamiek van het directe schilderen naar de waarneming, de keuzes die hij in korte tijd moet maken.

Wietze in actie bij de tulpen

Wietze werd op 25 februari 1950 in Echteld in de Betuwe geboren.

Hij studeerde van 1968 tot 1974 aan de Technische Universiteit Delft.

Van 1975 tot 1980 had hij teken- en schilderles aan de ‘Vrije Academie’ in den Haag en volgde daarna vele cursussen en privélessen. In 1996 maakte hij van het schilderen zijn beroep. Hij heeft een atelier in Amsterdam in het gebouw “Retort” waar 50 kunstenaars werken.

Reacties zijn afgesloten.