zondag 31 januari 2021 – 15.00 uur

Helaas kan dit concert niet doorgaan
Muziek uit de tijd van Jacoba van Beieren
Scherzi Musici
Johanna Földesi (zang)
Esther Kronenburg (zang, blokfluit, vedel en percussie)
Karel Barten (zang, vedel, draailier en percussie)
wereldlijke en geestelijke muziek van middeleeuwen tot barok

Muziek uit de tijd van Jacoba van Beiere

Op zondag 31 januari om 15.00 uur klinkt in ‘t Mosterdzaadje muziek uit de tijd van Jacoba van Beieren (1410-1436) uitgevoerd door Scherzi Musici.

Uitvoerenden zijn Johanna Földesi – zang, Esther Kronenburg – vedel, blokfluit, zang, Karel Barten – luit, vedel, draailier, zang .

Scherzi Musici houdt zich bezig met de uitvoering van wereldlijke en geestelijke muziek van middeleeuwen tot barok.

Deze keer hebben we een programma voorbereid met muziek uit de tijd van Jacoba van Beieren (1401-1436) – met stukken waar ze mogelijk naar heeft kunnen luisteren. Jacoba van Beieren was gravin van Holland, Zeeland en Henegouwen, belangrijke gebieden, die haar een speler maakte op het internationale politieke speelveld. Ze streed tegen de Bourgondische hertog en tegen de Duitse koning (later keizer) Sigismund en sloot bondgenootschappen met Frankrijk en Engeland. In eigen land had ze te maken met de Hoekse en Kalbeljauwse twisten. Scherzi Musici brengt haar verhaal tot leven o. a. met het welkbekende middelnederlandse Egidius-lied uit het Gruuthuse Handschrift, jachtliederen (caccia’s) uit Italië (want de gravin was dol op de valkenjacht), maar ook meerstemmige composities van Guillaume de Machaut en uit de 15e eeuwse manuscripten Chansonnier El Escorial, Codex Reina, het Ritson Manuscript en andere.

We willen graag een muzikale impressie geven van haar tijd, haar leven en haar bijzondere personage. Een portret van een te vroeg gestorven middeleeuwse sterke vrouw, en feministe vóór haar tijd”

In veelal kleine bezetting brengt Scherzi Musici in wisselende bezettingen diverse programma’s, van dramatisch tot speels en van serieus tot humoristisch. Wij willen hiermee laten zien dat het muzikaal historische erfgoed van alle tijden is en altijd actueel kan zijn. Onze ambitie is om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van een uurtje muziek, gebracht op een luchtige manier.

Reacties zijn afgesloten.