zondag 24 januari 2021 – 15.00 uur

Helaas kan dit concert niet doorgaan
Muziek uit Tsjechië, Rusland en Belarus
Dasha Beltiukova – fluit
Vital Stahievitch – piano
Jindřich Feld, Sergey Rachmaninov, Sergey Beltiukov

Dasha Beltiukova & Vital Stahievitch

Het concert dat de fluitiste Dasha Beltiukov en de pianist Vital Stahievitch op zondag 24 januari om 15.00 uur in ‘t Mosterdzaadje gaan verzorgen begint en eindigt in Belarus. Niet toevallig. Beiden musici zijn daar geboren en getogen en kregen daar in Minsk hun muziekopleiding.

De Wit-Russische componist Sergey Beltiukov (1956), de vader van de fluitiste Dasha, is bekend om zijn melodieuze kamermuziekstukken. ‘Rose of the Wind’ is een stuk uit 2008 geschreven in opdracht van een Nederlands weerkundige. De naam refereert naar de windroos, een meetinstrument voor windsnelheid en windrichting. Het stuk, in oorsprong voor viool en piano, is in de vorm van een Fantasie geschreven.

Het Scherzo nr. 3 op. 39 in cis mineur is een eendelige compositie van Frédéric Chopin uit 1839. Dit derde scherzo is het meest compact en ademt een welhaast Beethoviaanse grandeur.

Groots, meeslepend en geliefd bij het publiek zijn de Preludes nr. 1, 2 en 3 opus 23  die de Russische componist Sergej Rachmaninov in 1903 schreef.

De Sonate voor fluit en piano uit 1957 van de Tsjechische componist Jindřich Feld is wat je noemt zeer virtuoos. In heel goede handen dus van de uitvoerenden die bekend staan om het topniveau waarop ze musiceren. Zij zullen de dansende, lyrische en mystieke elementen in deze muziek laten klinken zoals het bedoeld is.

Jindřich Feld werd geboren in een muzikale familie. Zowel vader als moeder waren violisten. De jonge Feld speelde ook viool, maar ontving tevens zijn doctoraat in 1952 in musicologie, esthetica en filosofie aan de Karelsuniversiteit in Praag..

Tussen 1968-1984 gaf Feld compositieles in Australië, Japan, Amerika en Europa. Hij had een nauwe band met muziek van Martinů, maar voelde zich ook thuis in de Franse school van Debussy, Messiaen en Honneger. Tevens voelde hij zich verwant met de muziek van Stravinsky, Prokofiev en Bartók.

Feld componeerde veel voor fluit en zijn werk werd uitgevoerd door de beroemde J.P. Rampal.

Het Credo van Sergey Beltiukov is ter nagedachtenis aan Tsjernobyl geschreven. Het is en blijft een ontroerend mooi werk. 

Dasha Beltiukova beschikt over een fantastische fluittechniek. Zijwas 7 toen ze haar eerste dwarsfluitlessen kreeg aan het Muziek College te Minsk. Drie jaar later maakte ze haar debuut als soliste in het Concertgebouw van Minsk. In 1995 won Dasha de 2e prijs op het internationaal muziekconcours voor Jonge Muzikanten in Rusland. Zij heeft deelgenomen aan internationale muziekwedstrijden en master classes (o.a. bij Aurele Nicolet, Trevor Wye en Jacques Zoon) en heeft vele malen gespeeld met kamer- en symfonieorkesten in Wit-Rusland. Dankzij haar groeiende populariteit in Belarus zijn er verschillende tv- en radio-opnames van haar concerten gemaakt. In 2003 heeft Dasha op uitnodiging van de Zhengzhou University enkele masterclasspresentaties in combinatie met een serie concerten gegeven in China. In 2004 heeft ze haar Master opleiding aan het Conservatorium van Amsterdam (bij Harrie Starreveld) afgerond. Tegenwoordig treedt Dasha zowel solistisch, als met haar ensembles op in Frankrijk, Luxemburg, Italië en Rusland. www.magicflute.nl

Vital Stahievitch is een begaafd pianist. Vital begon zijn muzikale carrière in Minsk waar hij studeerde aan het Muziek College en Nationale Muziekacademie bij Zoya Kacharskaya. In 1996 won hij de 2de prijs op de Internationale Stasys Vainiunas Pianowedstrijd in Vilnius (Litouwen). In 2000 heeft Vital in samenwerking met het Italiaanse label “Agora” een CD opgenomen met muziek van Franz Schubert. In 2008 kwam een CD uit in samenwerking met het Nederlandse label “EDS Music” met muziek van Sergej Prokofiev. Vital is de prijswinnaar van het Emmanuel Durlet Internationale Pianoconcours in Antwerpen (België) en van het Europese Unie Pianoconcours Arcangelo Speranza in Taranto (Italië). Hij is laureaat van het Internationale Chopin Pianoconcours (Tsjechië) en YPF Pianoconcours (Nederland). In 2007 heeft Vital zijn Master opleiding aan het Conservatorium van Amsterdam bij Håkon Austbö afgerond. In 2009 studeerde Vital af aan de Universiteit van Amsterdam (Master Artistic Research programma) bij Naum Grubert. Hij trad als solist op in veel landen in Europa, in Mexico en in de Verenigde Staten. Tijdens de bekende NRC reizen is hij een graag geziene musicus. Sinds enkele jaren is Vital Stahievitch als pianist verbonden aan het Amsterdams Conservatorium. www.stahievitch.com

Reacties zijn afgesloten.