dinsdag 8 december 2020 – 20.00 uur

Verplaatst van 15 november
The Hague String Trio
Justyna Briefjes (viool)
Julia Dinerstein (altviool)
Miriam Kirby (cello)
Emmy Frensel Wegener & Ethel Smyth

The Hague Stringtrio met ‘Celebrating Women’

Het internationaal geroemde ‘The Hague String Trio’ is op zondag 15 november om 15.00 uur te gast in ‘t Mosterdzaadje. Justyna Briefjes (viool), Julia Dinerstein ( altviool) en Miriam Kirkby (cello). Uitgevoerd wordt het programma ‘Celebrating Women’ met de muziek van Emmy Frensel Wegener en Ethel Smyth.

Het trio verkent graag het uitgebreide strijktriorepertoire, van de geliefde meesterwerken tot de minder bekende composities die volgens hen de moeite waard zijn om gehoord te worden. Justyna en Miriam zijn beiden lid van het Residentie Orkest in Den Haag en Julia is een vooraanstaand altviooldocente aan verschillende conservatoria in Nederland.

Over het programma schrijven ze:
Celebrating Women! 
Wat een ontdekking aan muziek en vrouwelijke componisten in dit programma! Dame Ethel Smyth was zeer vooruitstrevend voor haar tijd en verkeerde in de hoogste culturele kringen in Duitsland waar ze beroemdheden als Clara Schumann, Johannes Brahms en Edvard Grieg ontmoette. Ze was maatschappelijk zeer betrokken in de strijd voor het vrouwenkiesrecht waarvoor ze zich bij meerdere vrouwenorganisaties aansloot. De beroemde ‘Suffragettes’ namen een compositie van haar over als hun hymne en strijdlied. Ze bleef haar hele leven actief als componiste en ontdekte ten tijde van de Eerste Wereldoorlog, waar ze in Vichy als verpleegster actief was, haar andere grote talent: schrijven. Haar autobiografie zorgde weer voor meer aandacht voor haar composities. Met haar strijktrio waan je je in de tijd van Brahms.
Daarnaast klinken vijf prachtige miniatuurtjes van de Nederlandse componiste en violiste Emmy Frensel Wegener, geschreven in 1925. Slechts 10 jaar, tussen 1925 en 1935, was zij actief als componiste, daarna werd ze ziek. Naast componeren schreef ze ook prachtige gedichten die o.a. in De Nieuwe Gids werden gepubliceerd.

The Hague String Trio werd in 2006 opgericht door Justyna Briefjes, Julia Dinerstein en Miriam Kirby. Na jaren van studie en werk in vele landen, waaronder Rusland, Mexico, Noorwegen, Engeland, Duitsland en Nederland, hebben ze zich alle drie in Den Haag gevestigd. Zij kwamen bij elkaar om hun liefde voor kamermuziek te delen en hebben zich in de vele jaren tot een hecht ensemble gevormd.
Zij werken nauw samen met componisten zoals Robin Holloway, Kerry Woodward, Arne Werkman en Reza Nakisa, evenals met medemusici, waaronder hoboïste Pauline Oostenrijk en de pianist Daniël Kramer, met wie ze regelmatig concerten geven. The Hague String Trio treedt op in heel Nederland en geeft elk jaar concerten in Engeland en Duitsland, waar het een trouw publiek heeft opgebouwd. In de zomer van 2019 traden ze op bij het festival Rencontres musicales de Champéry in Zwitserland.
In februari 2019 is de cd After the Darkness uitgekomen, die bestaat uit werken van Joodse componisten wier levens verwoest waren in de Tweede Wereldoorlog door vervolging, moord of verbanning. Daarover is veel media-aandacht geweest via radio 4 in de programma’s Vrije Geluiden, Passaggio en de Spiegelzaal en daarnaast in het tv-programma VPRO Vrije Geluiden. Ook is de cd beloond met prachtige recensies uit binnen- en buitenland, waaronder van Gramophone, een beoordeling met een 10 in de Luister, een 5-sterren recensie in De Gelderlander, een 4-sterren recensie in BBC Music Magazine en was hij genomineerd voor de 2020 International Classical Music Awards in de categorie Chamber Music.
Justyna en Miriam zijn beiden lid van het Residentie Orkest in Den Haag en Julia is een vooraanstaand altviooldocente aan verschillende conservatoria in Nederland.

Voor meer info: www.thehaguestringtrio.com

Reacties zijn afgesloten.