zaterdag 21 november 2020 – 15.00 uur

Verplaatst van 13 november
Een ode aan het leven van Ramses Shaffy
Fredie Kuiper – accordeon
Jorick Jochims – zang

Ramses in Vogelvlucht

“Van alles wat er over mij wordt gezegd kan ik gelijk het tegenovergestelde beweren: eerlijk, oneerlijk, trouw, ontrouw. Maar nooit spijt. Ik heb geleefd en ik hoop dat u dat ook doet!’

Een tekst uit het programma dat vrijdag 20 november om 20.00 uur zal klinken als Fredie Kuiper (zang en accordeon) en Jorick Jochems een ode brengen aan aan het leven van Ramses Shaffy.

In december is het alweer 11 jaar geleden dat hij is overleden. In één van zijn bekendste liedjes zingt Ramses zelf: ‘laat mijn liedjes nu maar zwerven’. Vanuit die gedachte is het programma ‘ Ramses in Vogelvlucht’ ontstaan. In deze voorstelling speelt Fredie Kuiper de oude Ramses met de jonge ziel en Jorick Jochims de jonge Ramses met de oude ziel.

De oude Ramses kijkt terug op zijn leven, terwijl de jonge Ramses in sneltreinvaart vooruit gaat. Ergens in het midden ontmoeten ze elkaar en gaan ze zingend naar het einde van zijn leven.

Jorick Jochims kwam in aanraking met Ramses tijdens zijn opleiding aan Studio Herman Teirlinck in Antwerpen. De muziek en teksten pasten hem als een tweede huid. Het was een kans voor hem om het ‘perfecte’ zingen achter zich te laten en zich als acteur te bekommeren om het hart van het lied en dat tot kloppen te brengen.

Sinds die tijd heeft Ramses hem niet meer los gelaten.

En ook voor Fredie Kuiper speelt Ramses Shaffy een belangrijke rol in haar leven.

Op haar eigen wijze: zo dronk ze menig glas met hem en heeft ze veel memorabele ontmoetingen met hem gehad.

Martin Šimek (presentator, cartoonist, columnist en oud vriend van Ramses):
‘Sommige mensen, zoals Ramses, zijn zulke bijzondere persoonlijkheden, dat je met angst en beven en grote schroom toekijkt als iemand besluit zijn nummers te gaan vertolken.
Met die gedachte ben ik naar de voorstelling gegaan. Hoe opgelucht was ik toen ik Jorick en Fredie hoorde zingen. Hoe zij helemaal niet op Ramses lijken en ook weer wel. Juist omdat ze niemand nadoen is het een ware ode aan Ramses zijn leven geworden.
Vertederend, ontroerend en boordevol humor.

Reacties zijn afgesloten.