vrijdag 18 december 2020 – 20.00 uur

Helaas kan dit concert niet doorgaan
Trio SonCe
Maryanka Golovchenko (Ukraine/Netherlands) – vocal
Pau Sola Masafrets (Cataluña, Spain/Netherlands) – cello
Cengiz Arslanpay (Turkey/Netherlands) – woodwinds and modular synths
Five Seasons Ukrainian Calendar – Ritual songs with a twist

Five Seasons Ukrainian Calendar – Ritual songs with a twist

Op vrijdag 18 december om 20.00 uur verzorgt Trio SonCe een bijzonder concert in ‘t Mosterdzaadje.
Dit trio bestaat uit Maryanka Golovchenko (Ukraine/Netherlands) – vocal
Pau Sola Masafrets (Cataluña, Spain/Netherlands) – cello en Cengiz Arslanpay (Turkey/Netherlands) – woodwinds and modular synths

Het Five Seasons project brengt een bijzondere combinatie van een vrouwelijke stem, een cello, modulaire synths en houtenblazers. Het verhaal bestaat uit negen delen. Het concept van dit project omvat thema’s zoals de cycliciteit van het leven, de natuur en de stroom van tijd en leven. Het is een project over terugkomen, verbinden, bomen, sneeuw en mensen.

We volgen de rituelen passend bij de traditionele kalender van verschillende delen van Oekraïne. Onder andere een kerstlied (Koliadka, Shchedrivka), Zomer Solstice liederen (Kupalska) een trouwlied en een slaapliedje, zijn onderdeel van het negendelig programma.

De negen muzikale verhalen:

1. Winter | Christmas magic
2. Spring | Grey Geese
3. Spring | Triptych
4. Summer | Green Festivities
5. Summer | Mint
6. Acoustic | Lullaby
7. Summer | Solstice
8. Autumn | Wedding
9. Winter | Kyiv

We zijn geïnspireerd door de mix van volksmuziek en improvisatie. Volksmuziek waar het ook vandaan komt, brengt herkenning. Het idee dat het uit de oudheid stamt, maakt het dat de muziek dat ontstaat diep geworteld is. Het oude liedje is een brug tussen het verleden en de toekomst. Tegelijkertijd is het zo vrij als een vogel. Het oude lied heeft een leidende energie die ons uiteindelijk tot verschillende vormen uit laat komen. De muziek is zeer interpretatief. Als individuen laten we onze eigen muzikale sporen vallen en bewandelen hiermee de zoektocht van nieuwe vormen met een stabiele inhoud.

Links naar muziek videos

Summer | Mint www.youtube.com/watch?v=NwH3DYfZ5Vc
Spring | Triptych www.youtube.com/watch?v=2PtKlOE_Aes
Spring | Grey Geese www.youtube.com/watch?v=bUZlQhOydzs
Summer | Solstice www.youtube.com/watch?v=UNSzfAFbduA

Maryanka Golovchenko komt oorspronkelijk uit Kiev, de hoofdstad van Oekraïne. Ze is sinds 2011 woonachtig in Nederland. Na het afstuderen aan het Kyiv Institute of Music and National University of Culture and Arts kwam ze voor haar master studies naar Nederland. Ze rondde deze master in Cultural Economics and Entrepreneurship aan de Erasmus Universiteit Rotterdam af. Sinds 2013 heeft Maryana haar eigen bedrijf en is ze actief als zangeres, muzikant, festivalmaker, docent en onderzoeker in het veld van cultuur.

Maryanka is gespecialiseerd in internationale crossover muziek en culturele projecten (zowel Oost- als West Europese). Regelmatig werkt ze samen met andere muzikanten, koren, filmmakers, visuele artiesten, klankontwerpers, dansers en choreografen. Recentelijk heeft ze onder andere samengewerkt met: Michel Banabila, Oene van Geel, Maxim Shalygin, Khaled Alhafez, Florian Zenker, Samuel Rohrer, Pau Sola Masafrets and Cengiz Arslanpay, Sanne Rambags, JIP Kamerkoor, John Kameel Farah, August 38th, Divna Vocal Trio en anderen. Op dit moment is ze vooral bezig met het fuseren van traditionele muziek vanuit Oost Europa -en dan met name Oekraïne- met verschillende soorten hedendaagse muziekgenres. Van klassieke jazz tot elektronische muziek en muziektradities uit andere werelddelen.

Pau Sola Masafrets (Barcelona, Spanje) is een cellist, educator and componist. Hij is in 2013 aan de Escola Superior de Música de Catalunya (ESMuC, Spanje) met een Graduate Degree in Muziek gespecialiseerd in Compositie afgestudeerd. Sinds 2014 is hij zichzelf meer gaan ontwikkelen in improvisatietechnieken. Hiervoor heeft hij lessen gevolgd bij muzikanten als Agustí Fernandez, Peter Evans en Wilbert de Joode. In 2017 heeft hij het programma “Contemporary Music Through Non-Western Techniques” aan de Conservatorium van Amsterdam (CvA). Sinds 2017 is hij betrokken bij vele projecten die grenzen tussen klassieke muziek, muziektheater, vrije improvisatie en Jazz. Hij heeft onder andere deelgenomen op festivals als Oranjewoud festival en Oerol; Cello Biënnale; So what’s next? en Transitions Jazz festival with The Twists by Philipp Rütgers.

Cengiz Arslanpay, wonend in Utrecht, is een klankontwerper, bespeler van verschillende soorten etnische fluiten en elektronische instrumenten. Daarnaast is hij ook actief als componist. In zijn muzikale ontwikkeling heeft hij veel onderzoek gedaan naar wat voor associaties verschillende muzieksoorten kunnen opwekken en hoe deze gerelateerd zijn in combinatie met de invloed van het instrumentarium. Hierbij maakt hij gebruik van zowel de traditionele als moderne/hedendaagse toepassingen van muziek. Cengiz, geboren en getogen in het westen, is een verbindende persoon tussen de Europese en makam gerelateerde muziek. Tijdens zijn bachelor en masterstudies op de HKU heeft hij vele stukken gecomponeerd en verschillende uitvoeringspraktijken tentoongesteld. Hij is zeer ervaren in het optreden zowel solo als in verschillende ensemble bezettingen. Zijn kennis van authentieke muziek en ervaring in het toepassen ervan in verschillende contexten, maakt hem een uniek verbindingspersoon tussen de muzikale werelden.

Reacties zijn afgesloten.