Duo Cello-Piano en muzikaal portret van Jacoba van Beieren

Hoewel de concerten alle gezelligheid van voor en na afloop moeten ontberen, blijft met de muziek het wezenlijke overeind. Het samen luisteren naar musici die vaak weer voor het eerst sinds maanden optreden en daar zielsgelukkig om zijn. Hun passie sleept de toehoorders mee in een andere wereld.

Zulke mooie Portugese muziek

Op vrijdag 6 november om 20.00 uur speelt de Portugese meesterpianist Vasco Dantas samen met de eveneens Portugese celliste Isabel Vaz een concert waarin ze hun liefde voor Portugese componisten laten horen. Werken van Eurico Carrapatoso, Luís de Freitas Branco en David de Sousa. “Het zijn nogal onbekende componisten, maar de kwaliteit van de muziek is heel hoog. Het is zulke mooie muziek. Het is zó de moeite waard want Portugese muziek is niet alleen Fado. Daarom ook hebben we een CD opname gemaakt en zullen deze meebrengen naar het concert ”, aldus Isabel Vaz
Vasco Dantas, (Porto in 1992) heeft meer dan 50 prijzen en onderscheidingen ontvangen in internationale competities. In 2019 debuteerde hij in de Carnegie Hall (New York). Hij soleerde o.a. met het Kremlin Kamerorkest in de Grote Zaal van het Tsjaikovski Conservatorium in Moskou.
Celliste Isabel Vaz woont in Nederland. Zij soleert in Europese orkesten en is aangesteld bij het Noord Nederlands Orkest. Ook is ze artistiek leider van de Algarve Music Series, een internationaal kamermuziekfestival in Faro. Zij behaalde haar Master in Amsterdam bij Dmitry Ferschtman.

Muziek uit de tijd van Jacoba van Beieren

Op zondag 8 november om 15.00 uur klinkt in ‘t Mosterdzaadje muziek uit de tijd van Jacoba van Beieren (1410-1436) uitgevoerd door Scherzi Musici.
Uitvoerenden zijn Johanna Földesi – zang, Esther Kronenburg – vedel, blokfluit, zang, Karel Barten – luit, vedel, draailier, zang. Scherzi Musici houdt zich bezig met de uitvoering van wereldlijke en geestelijke muziek van middeleeuwen tot barok.
“We willen graag een muzikale impressie geven van haar tijd, haar leven en haar bijzondere personage. Een portret van Jacoba van Beieren, een te vroeg gestorven middeleeuwse sterke vrouw, en feministe vóór haar tijd ” .
Scherzi Musici brengt haar verhaal tot leven o.a. met het welbekende Middelnederlandse Egidius-lied uit het Gruuthuse Handschrift, jachtliederen (caccia’s) uit Italië (want de gravin was dol op de valkenjacht), maar ook meerstemmige composities van Guillaume de Machaut en uit de 15e eeuwse manuscripten Chansonnier El Escorial, Codex Reina, het Ritson Manuscript en andere. Muziek die zij wellicht heeft kunnen beluisteren.

Met vriendelijke groeten,
Paula Blom

Reacties zijn afgesloten.