zondag 13 december 2020 – 15.00 uur

Let op! Gewijzigd programma
Pianorecital
Hugo Mathis – piano
Schumann, Prokofiev


De eerder aangekondigde Ischico Velzel kan door de lockdown
niet op tijd uit Glasgow vertrekken en heeft tot haar grote spijt
haar concert moeten afzeggen.

Pianist Hugo Mathis

Op zondag 13 december om 15.00 uur maakt de pianist Hugo Mathis zijn debuut in ‘t Mosterdzaadje. Een hemelbestormend jong Frans talent dat dit jaar cum laude afstudeerde in Birmingham en woont in Rotterdam. Op zijn programma staan Schumann (Kreisleriana opus 16) en Prokofiev (Sonata no.6 in A Major opus 82).

Deze sonate van Prokofiev is de eerste van de drie oorlogs sonates en werd voor het eerst uitgevoerd op 8 april 1940 in Moskou.

Kreisleriana, Op. 16, is een compositie in acht delen van Robert Schumann voor solo piano, met als ondertitel Phantasien für das Pianoforte. Het werd in april 1838 in slechts vier dagen geschreven en in 1850 verscheen een herziene versie.

Kreisleriana is een zeer dramatisch werk en wordt door sommige critici gezien als een van Schumanns beste composities. In 1839, kort na publicatie, noemde Schumann het in een brief ‘mijn favoriete werk’.

De titel van het werk is geïnspireerd op het personage uit een boek van Hoffmann, de dirigent Kreisler. Net als de caleidoscopische Kreisler heeft elk nummer meerdere contrasterende secties. Ze lijken Schumanns eigen ‘Florestan’ en ‘Eusebius’, de twee karakters die hij in zijn manisch depressieve geest inzet om het uitbundige en dromerige te verklanken.

Na een junior carrière als tennisser te hebben gehad, besloot Hugo op 20-jarige leeftijd piano te gaan spelen. Samen met Bertrand Massei werd hij binnen een jaar toegelaten tot de hoogste graad aan het Conservatorium van Straatsburg. Hij verbeterde zijn pianovaardigheden in de klas van Michel Gaechter en na 3 jaar lessen behaalde hij cum laude zijn diploma (Diplôme d’études musicales).

Na Pascal Nemirovski te hebben ontmoet tijdens verschillende masterclasses, bleef hij het jaar daarop met hem samenwerken. Hij was zijn inspiratiebron en werd zijn mentor die hem begeleiding bood om te worden toegelaten tot de Haute Ecole de Musique de Lausanne in de klas van Pierre Goy. Hij behaalde zijn Bachelor in juni 2017 en ging daarna naar Rotterdam om een ​​Master’s degree te behalen aan het Codarts Conservatorium. In juli 2020 studeerde Hugo “With Honours” af aan het Royal Birmingham Conservatoire in de klas van Pascal Nemirovski voor zijn Postgraduaat. Gedurende zijn studieloopbaan kreeg Hugo masterclasses van vele beroemde pianisten zoals Jean-Claude vanden Eynden, Claudius Tanski en Imogen Cooper. Daarnaast speelde hij vele concerten in Frankrijk, Zwitserland en Nederland en werd hij geselecteerd om de 6e sonate van Prokofiev te spelen voor Boris Berman.

Reacties zijn afgesloten.