zondag 6 december 2020 – 15.00 uur

Baroque Symmetries
Estehaagse Ensemble
James Hewitt – viool
Xiangji Zeng – viool
Telemann, Leclair, Bach

Viool duo van de 18e eeuw

James Hewitt en Xiangji Zeng zijn de oprichters van het befaamde Estehaase Ensemble. Twee fantastische violisten die zich specialiseerden in kamermuziek op historische instrumenten.

Als vioolduo van de 18e eeuw zijn ze op zondag 6 december om 20.00 uur te gast in ‘t Mosterdzaadje. Drie componisten Bach, Telemann en Leclair die uitgevoerd worden waren tijdgenoten van elkaar. In deze intieme en gemoedelijke vorm hebben zij een programma opgebouwd met twee “Canonische Sonates” van Telemann en twee duo’s van de Franse componist en violist Leclair, met als centrale as de beroemde Prelude uit Bachs E Major Partita voor viool solo.

De beroemde prelude van Bachs E Major Partita voor viool solo is geschreven in een improviserende stijl, met een gebroken akkoordfiguur die een vrije manier van spelen suggereert. De stijl van Telemann is melodieuzer, soms beïnvloed door volksmuziek. In de Canonische Sonates is de muziek voor beide instrumenten de hetzelfde, en de tweede stem imiteert de eerste strikt. Leclair was een violist, componist en dansmeester gevestigd in Parijs. Hij studeerde in Italië, en zijn composities combineren de extravagantie van Italiaanse stijl met de verfijnde elegantie van de Franse stijl. Hij vormde ook verbindingen met Nederland, werkend voor de Prins van Oranje als Kapelmeester.

Estehaagse Ensemble

De naam ‘Estehaagse Ensemble’ is een verwijzing naar ‘Esterhazy’, het paleis waar Haydn werkte, en ‘Haagse’, Den Haag, de stad waar het ensemble is gevestigd.

Het werd opgericht door barokviolisten James Hewitt (een paar jaar geleden afgestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium, Den Haag bij Pavlo Beznoziuk, en nu docent historische improvisatie daar), en Xiangji Zeng (momenteel studeert aan het Koninklijk Conservatorium bij Lucy van Dael en en Ryo Terakado). Ze zijn gespecialiseerd in kamermuziek op historische instrumenten en werken regelmatig samen als duo, maar ook als strijktrio en een baroktrio sonate-ensemble.

Repertoire varieert van de zeventiende tot begin negentiende eeuw en het ensemble speelt in podia variërend van kerken door heel Nederland tot privé huiskamerconcerten en evenementen zoals de opening van het Nederlandse parlement in Ridderzaal.

www.estehaagse.com

Reacties zijn afgesloten.