Donateursbrief oktober 2020

Santpoort, 14 oktober 2020

Lieve vrienden van ‘t Mosterdzaadje,

Al heel erg lang wordt al het nieuws gedomineerd door het virus. Wat er zich verder afspeelt in de wereld lijkt minder belangrijk te zijn geworden. Hoe redden de vluchtelingen het op de Griekse eilanden en waarom horen we nog zo weinig van de moedige opstand in Wit-Rusland? In ‘t Mosterdzaadje treden zeer regelmatig musici op die geboren en getogen zijn in Wit-Rusland (Belarus) en na hun muziekstudie graag in Europa verblijven.

Maar op 22 november geeft de pianist Sergey Smirnov (Minsk) een recital waarin hij zijn landgenoten bemoedigd door het uitvoeren van een compositie van Rzewski. ‘The People United Will never Be Defeated!’, de titel van een Chileens strijdlied.

Voor alle mensen is de hoop dat doet leven. Hoop op een betere toekomst, een rechtvaardige maatschappij, op een wonder, gezondheid en geluk. Hoop op een land waar je welkom bent als je alles achter hebt moeten laten. Hoop dat de culturele sector de veerkracht heeft om de draad weer op te pakken. Niet voor niets biedt kleindochter Olivia jullie ‘troostcakejes’ aan op haar tekening.

In ‘t Mosterdzaadje doen we er alles aan om de concerten door te laten gaan. Penningmeester Huib Wijders past secuur alle richtlijnen toe en heeft aan het verwerken van de reserveringen een hele klus. Maar ‘t Mosterdzaadje is zo wél een veilige haven waar muzikaal bijgetankt kan worden.

Het reserveren werpt jammer genoeg een drempel op. Niet iedereen beschikt over internet. Spontaan richting concert te gaan kan nu even niet. Maar het komt wel weer. Intussen houden wij in ‘t Mosterdzaadje alles zo veel mogelijk overeind. Een podium met de mooiste vleugel die je kunt bedenken, heel gelukkige musici die kunnen optreden, en bezoekers die intens de muziek ondergaan. Die magische wisselwerking is er ook op afstand en de aankleding van de zaal met veel groene planten maskeert de lege ruimtes.

Maar hoe lang kan de stichting doorgaan met zo veel meer uitgaven dan inkomsten? Door de veelal armlastige situatie waarin de meeste musici zijn gekomen hebben we besloten hun vergoeding te verdubbelen. Met het in maart geïnitieerde Coronafonds en uit de kas van donateurs kunnen we dat niet eindeloos, maar nog wel even blijven doen. En daarom dank aan alle donateurs die hun bijdrage overmaakten. Er zijn sinds kort zelfs een paar nieuwe bijgekomen!

Door de kleinschaligheid en al het werk dat vrijwillig wordt gedaan, waar idealisme en professionaliteit samen gaan, is ‘t Mosterdzaadje iets unieks dat door alle betrokkenen wordt gedragen. Met elkaar houden we dit in stand. Muziek. Juist nu!

Heel hartelijke groeten,
Paula Blom

Reacties zijn afgesloten.