EXPOSITIE september/oktober 2018

schilderijen van Ton en Louise Schouwenaar

Fijnschilderkunst in ’t Mosterdzaadje

schilderij van Louise Schouwenaar

Ton en Louise Schouwenaar uit Driehuis exposeren in september en oktober hun fijnschilderkunst in ’t Mosterdzaadje. Na een kunstzinnige omzwerving van aquarelleren en werken met acrylverf is het echtpaar een nieuwe uitdaging aangegaan, die van realisme en fijnschildertechniek. Al eerder kon het publiek in ’t Mosterdzaadje zich verwonderen over hun prachtige schilderijen.

schilderij van Ton Schouwenaar

“Wij samen beoefenen sinds 2012 de klassieke zeventiende-eeuwse fijnschilder techniek die ons is geleerd door de kunstenaar Henk Sentel uit Heemskerk. De techniek begint met een onderschildering in gebrande omber. Door het aanbrengen van schaduw en licht in het geschetste onderwerp ontstaat langzaam de gewenste afbeelding. Over de onderschildering heen worden in verschillende lagen transparante kleuren verf aangebracht. Zo ontstaat het realistische resultaat. 

Drie factoren waarmee in deze techniek rekening gehouden moet worden: concentratie, nauwkeurigheid en geduld. Achter elk onderwerp zit een verhaal.
Louise wisselt af in het fijnschilderen en de wat lossere pasteuze manier van schilderen. Het resultaat daarvan zijn bijvoorbeeld de fragmenten van zes schilderijen die zij ‘Details van Decadentie’ noemt. De gehele schilderijen hangen in Versailles. Dat valt mooi samen met de Barok muziek die soms in het ’t Mosterdzaadje te horen is”, aldus Ton.

Hij laat weten dat zij samen genieten van het schilderen. “Het werken met de penseel geeft ons beiden extra levensvreugde”. Ton heeft naast zijn stillevens zich ook toegelegd op het portretschilderen. Ook werken ze in opdracht.

Reacties zijn afgesloten.