zondag 22 november 2020 – 15.00 uur

Pianorecital
Sergey Smirnov
Frederic Rzewski (1938)
The People United Will Never Be Defeated! (1975)

Sergey Smirnov zet de muziek in

Dankzij de pianist Sergey Smirnov maken we in ‘t Mosterdzaadje kennis met de Amerikaanse pianist Frederic Anthony Rzewski. Op zondag 22 november om 15.00 uur worden de 36 variaties op een Chileense strijdlied uitgevoerd. “¡El pueblo unido jamás será vencido!”: ‘Het verenigde volk zal nooit worden verslagen!’.

Geen toeval dat de keuze voor dit concert hierop is gevallen. In Belarus, waar Sergey Smirnov geboren en getogen is, vinden er op dit moment talloze vreedzame demonstraties plaats die op ruwe wijze van hogerhand worden neergeslagen. Eerder waren er niet zoveel mensen saamhorig in hun protest tegen de heersende leider.

Rzewski (1938) is een Amerikaans componist, muziekpedagoog en pianist.

Rzewski studeerde aan Harvard en Princeton University. In 1960 ging hij in Italië bij Luigi Dallapiccola studeren; daar besloot hij uitvoerende van moderne pianomuziek te worden. Zodoende raakte hij grondig vertrouwd met onder meer de muziek van Pierre Boulez, Karlheinz Stockhausen, John Cage en anderen. In 1971 keerde hij terug naar New York. In 1977 werd hij docent aan het Koninklijk Conservatorium te Luik.

Rzewski heeft een aantal pianowerken geschreven, die hij vaak zelf uitvoert. Deze werken zijn opvallend toegankelijk en traditioneel van aard. Dit doet hij om zijn werken, die bijna steeds een politieke, linkse lading hebben, voor de arbeidersklasse begrijpelijk te houden. Om deze reden wordt hij weleens vergeleken met de Brit Cornelius Cardew, een componist die in zijn latere werk een sterk populistische stijl aannam en in fabriekshallen optrad. Rzewski’s muziek is echter veel gecompliceerder en draagt onmiskenbaar stijlkenmerken die aan de avant-gardecomponisten ontleend zijn. Een van zijn bekendste werken is dus de reeks van 36 variaties over het socialistische Chileense lied, “¡El pueblo unido jamás será vencido!” waarin hij een tonaal thema bewerkt met technieken als serialisme en minimalisme.

In 2013 componeerde hij het verplichte werk Dream voor de Koningin Elisabethwedstrijd 2013 (voor piano) dat door alle halvefinalisten gespeeld werd.

Sergey Smirnov voltooide zijn studie aan het Music College of the Belarusian Academy of Music in 1998 en studeerde vervolgens aan de Music Academy in Minsk bij Yuri Gildiuk.

In 2003 kwam Sergey naar Nederland om verder te studeren bij Naum Grubert aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In 2006 behaalde hij zijn Master of Music titel als solopianist. Sergey nam deel aan masterclasses van vooraanstaande pianopedagogen als Viktor Merzhianov, Charles Rosen, Stefan Vladar, Igor Roma en Jacques Rouvier.

Sergey treedt veelvuldig op in binnen- en buitenland, zowel als solist als in duo-recitals en met verschillende kamermuziekensembles. Zijn brede repertoire reikt van de barok tot aan hedendaagse muziek. Met Nouvelle Philharmie, het pianotrio met studiegenoten uit Minsk, geeft hij in Europa en daarbuiten regelmatig concerten. Ook organiseert hij een serie concerten in Den Haag en Parijs. Hun specialiteit is de minimal music.

Tussen 1990 en 2012 heeft Sergey concerten gegeven in Wit-Rusland, Rusland, Ukraïne, Litouwen, Moldavië, Polen, Slowakije, België, Nederland, Duitsland, Portugal, Frankrijk, Groot-Brittannië, Japan en India, en trad hij op als solist met pianoconcerten van Bach, Mozart, Beethoven, Grieg, Rachmaninov en Shostakovich met diverse kamer- en symfonieorkesten.

Sergey was te horen op vele nationale en internationale muziekfestivals, waaronder het Grachtenfestival en de Uitmarkt (Amsterdam), Festival Classique en het Steve Reich Festival (Den Haag), Peter de Grote Festival (Groningen), de Rotterdamse Operadagen, “Les Concerts du Cloître” in Nice en “Le Printemps de Lady Mond” in Belle-Isle-en-Terre (Frankrijk).

Sergey Smirnov is winnaar van vele prijzen in talloze internationale concoursen, waaronder bijvoorbeeld de International High School Music Competition in Takasaki (Japan) en de Porto International Piano Competition (Portugal).

Reacties zijn afgesloten.