zondag 1 november 2020 – 15.00 uur

Piano Quatre Mains
Elvire Boelee
Dimitar Dimitrov
W.A. Mozart, C. Debussy (Petite Suite)

Vierhandige meesterwerken

Het piano duo DimitrovBoelee bestaat uit de Bulgaarse pianist Dimitar Dimitrov en de Nederlandse pianiste Elvire Boelee.

Op het programma van het pianoduo dat op zondag 1 november om 15.00 uur van zich laat horen in ‘t Mosterdzaadje staan in elk geval twee meesterwerken: W.A. Mozart – Sonate in C Groot (KV 521) en C. Debussy – Petite Suite.

Quatre-mains spelen was in het verleden niet alleen een vorm van vermaak. In de tijd van Mozart, Schubert en Brahms was het een uitstekende manier om te flirten met het ‘andere geslacht’. Maar voor de meesten was het een fantastische gelegenheid om de grootste symfonieën in de huiskamer tot leven te horen komen.

“Verspreid over de historie zijn er een aantal ware meesterwerken geschreven voor vier handen.

Deze onmisbare meesterwerken hebben we voor u verzameld en zullen wij spelen omringt door allerlei vermakelijke verhalen over deze componisten en hun (vaak) romantische quatre-mains partners”, aldus Elvire Boelee. “Vierhandig pianospel is één van de meest unieke vormen van kamermuziek. Het is alsof je twee puzzelstukjes hebt die precies in elkaar passen en elkaar aanvullen. Het is alsof je elkaars zinnen afmaakt. Het is als een samengesmolten geheel. De interactie tussen twee pianisten die één instrument delen is intiem, en bijzonder om mee te maken”.

Elvire Boelee en Dimitar Dimitrov ontmoetten elkaar op het Prins Claus Conservatorium in Groningen waar ze beiden studeerden voor hun Bachelor. Dimitar Dimitrov maakte in zijn eerste studiejaar meteen al een indruk door het achtereenvolgens winnen van het Prinses Christina Concours, het Grachtenfestival en het Hartenaas festival (2009). Nadat Elvire en Dimitar elkaar hadden gehoord op één van de voorspeelavonden van het conservatorium bleken ze muziek op eenzelfde manier te beleven en aan te voelen. Ze begonnen bijna iedere avond op het conservatorium voor elkaar te spelen, gaven elkaar feedback en inspireerden elkaar. Na een aantal jaren vormden ze het idee om een piano duo te vormen. De praktische realisatie werd uitgesteld doordat Dimitar, die inmiddels zijn Bachelor had gehaald, naar Amsterdam vertrok om daar bij Jan Wijn te studeren voor zijn Master, aan het conservatorium van Amsterdam. In Amsterdam stond hij in 2013 in de finale van het Dutch Classical Talent.
In de zomer van 2014 toen Dimitar na het behalen van zijn Master diploma weer terugkwam naar Groningen en Elvire inmiddels haar Bachelor diploma gehaald had, kon het samen muziek maken echt gaan beginnen. Met groot succes volgde vele optredens en vielen ze veelvuldig in de prijzen.

Vorig jaar maakte Elvire en Dimitar grote indruk bij hun concert in ‘t Mosterdzaadje.

Reacties zijn afgesloten.