Extra Zomerconcert op 30 augustus

Beste mensen,

Nog vóór de opening van het nieuwe concertseizoen, een laatste extra zomerconcert. Op zondag 30 augustus om 15.00 uur zal het Duo Groen/Kuppen in ‘t Mosterdzaadje werk uitvoeren van Mozart, Respighi, Webern en Strauss.
Deze buitenkans wilde ik de liefhebbers niet onthouden. Te gast is violiste Coraline Groen, winnares van de Oskar Back Prijs en publieksprijs van het Nederlands Vioolconcours 2020. Zij wordt beschouwd als een van de topviolisten van haar generatie. Samen met de eveneens zeer talentvolle en overvloedig in de prijzen gevallen pianist Rik Kuppen vormt zij het Duo Groen/Kuppen. Zij debuteerden in de grote zalen van Nederland. De twee jonge prijswinnaars staan bekend om hun spel met kleuren en contrasten. Samen zoeken ze in de muziek naar eenheid en vrijheid, vurige energie en intimiteit. Ze kozen een uitgelezen programma om dit alles te demonstreren.

Coraline Groen

Geopend wordt met Mozarts Vioolsonate no. 20 KV 303 (1778), waarin te horen is dat de rolverdeling van de instrumenten aan het veranderen zijn.
In 1916 is Ottorino Respighi diep bedroefd door het overlijden van zijn moeder. Een jaar later was zijn vioolsonate klaar. En alles in deze prachtige en virtuoze uitbarsting van nostalgie, pijn en liefde doet ons denken aan zijn verlies.
De tijd staat stil in de Vier Stücke op. 7 (1910) van Anton Webern. Hoe krijgt een componist het toch voor elkaar om de muziek te ontdoen van alle opsmuk, over te blijven met soms slechts negen maten voor een heel deel en niet meer dan een paar noten, en toch een wereld te vangen van sfeer, gedachten en emoties. Een uitdaging voor uitvoerenden en luisteraars.
De Vioolsonate op.18 uit 1888 was het laatste kamermuziekwerk dat Richard Strauss als 24 jarige schreef. Van jongs af aan was hij geobsedeerd door het orkest en daar componeerde hij verder voor. Het orkestwerk klinkt in deze sonate door. Het is één jubelende verering van het leven, van de grootsheid van alles om ons heen en de waanzinnige bergen die je als jongeling nog denkt te gaan verzetten.

Met vriendelijke groeten,
Paula Blom

Reacties zijn afgesloten.