vrijdag 22 maart 2019 – 20.00 uur

Klarinet en Piano
Frederic Voorn – piano
Jens Vraa – klarinet
Schumann, Brahms, Chopin, Voorn, Vraa

Voorn & Vraa, een piano-klarinetduo met een verhaal

Jens Vraa

Op vrijdag 22 maart om 20.00 uur treden in ‘t Mosterdzaadje op de pianist/componist Frederic Voorn en zijn Deense vriend, de klarinettist en componist Jens Vraa. Hun programma bestaat uit romantische muziek uit de 19e eeuw, gecombineerd met werken van de uitvoerders zelf. Op het programma staan Schumann, Chopin, Barhms, Voorn en Vraa.

Onder de titel Romantics & Eclectics componeerden zij speciaal voor dit project muziek. Hun manier van schrijven kent veel overeenkomsten door de romantische schrijfstijl. Vandaar dat ze het zelf als ecletische composities omschrijven. In het eclectisme wordt van bestaande stijlen een nieuw geheel gemaakt.

De Drei Romanzen op. 94 van Schumann zijn oorspronkelijk voor hobo en piano geschreven, maar worden ook vaak uitgevoerd op viool, klarinet of cello. Er is zelfs een versie voor fagot en piano. De werken gingen pas in 1863, zeven jaar na de dood van de componist, in première.

De Polonaise in Es klein van Chopin staat ook wel bekend als de Revolutiepolonaise en klinkt vol van verholen samenzweringen en plotselinge gewelduitbarstingen.

Frederic Voorn

Het is voor een groot deel aan klarinettist Richard Mühlfeld te denken dat Brahms het componeren weer opnam. Hij hoorde de klarinettist in 1891 spelen. Brahms die toen al besloten had te stoppen met componeren schreef voor Mühlfeld twee klarinetsonates, waarvan vandaag de eerste wordt gespeeld. Later volgde nog het klarinetkwintet en de eveneens onsterfelijke pianostukken op. 116 t/m 119.

Frederic Voorn componeerde het Ainigma, (raadsel) Het vertelt over het raadsel van de sfinx dat Oedipus moest oplossen om toegang te krijgen tot de stad Thebe.

“Welk schepsel loopt ’s ochtends op vier benen, ’s middags op twee benen en ’s avonds op drie?”

Zij die het antwoord niet wisten werden door de sfinx bruut gewurgd en verslonden. maar Oedipus gaf wel het goede antwoord, waarop de sfinx zich van een klif naar beneden stortte.

“De mens loopt als baby op handen en voeten, als volwassene op twee benen en als hij oud is geworden loopt hij op drie benen: twee benen en een wandelstok.”

En zo trok Oedipus Thebe binnen en vervolgde hij zijn gruwelijke reis.

Jens Vraa, geboren in 1968, is een Deense klarinettist en componist.

Na beëindiging van zijn studie aan de Academie van Aarhus, Denemarken, ging hij werken als freelance klarinettist. Hij heeft gespeeld in diverse orkesten en voerde zowel symfonische muziek als opera’s uit. Maar als uitvoerend musicus is hij vooral gericht op kamermuziek en maakt deel uit van diverse ensembles, zoals Trio Toccante, Duo Devienne en Trio in vivo. Met deze ensembles heeft hij talloze concerten gegeven en behalve als klarinetspeler heeft hij ook verschillende werken hiervoor geschreven en muziek gearrangeerd.

Als componist is Jens Vraa autodidact en zijn voornaamste interesse gaat uit naar vocale en kamermuziek. Hij heeft muziek gecomponeerd voor verschillende ensembles, zoals Kaleidoskop (Kopenhagen), Trio Eléonore (Genève) en het Stockholm Saxofoon Kwartet. Verder schreef hij een liederencyclus voor de Deense tenor Christian Damsgaard en enkele pianowerken, opgedragen aan de Israëlische pianist Michael Tsalka. Zij werk is in vele Europese landen en ook in Amerika en Azië uitgevoerd.

Jens Vraa is een toegewijde leraar en heeft in Kopenhagen zijn eigen muziekschool, waar hij les geeft in klarinet en kamermuziek.

Frederic Voorn werd in 1962 geboren in Uithoorn en is op vele muzikale gebieden actief. Hij is concertpianist, componist en dirigeert drie koren. Hij heeft twaalf jaar lang het Radio 4 programma Pianistenuur gemaakt, geeft lezingen en schrijft artikelen voor diverse muziekbladen.

Als pianist heeft Frederic Voorn concerten gegeven op vier continenten. Hij studeerde aan de conservatoria van Amsterdam en Utrecht en later nog in Londen en in Moskou. Hij gaf concerten in vooraanstaande zalen als de Tonhalle in Zürich en Het Concertgebouw in Amsterdam. Hij speelde op verschillende internationale muziekfestivals en wordt regelmaat gevraagd als jurylid bij concoursen. Hij was in binnen- en buitenland solist bij diverse orkesten en heeft 5 CD’s gemaakt.

Als componist heeft Frederic Voorn muziek voor diverse bezettingen geschreven. Zijn Strijkkwartet werd in 2008 voor het eerst uitgevoerd in Amerika en vorig jaar speelde hij in Vancouver de wereldpremière van zijn Pianoconcert, samen met het West Coast Symphony Orchestra onder leiding van Bujar Llapaj. Voor het Amsterdamse kamerkoor Babylon componeerde hij verschillende liederen en eind 2016 verscheen er een CD, gewijd aan zijn eigen pianowerken.

Reacties zijn afgesloten.