zondag 11 oktober 2020 – 15.00 uur

Pianoduo
Isabelle van Dooren & Henning Schmidt
Fazil Say, Piazzolla, Barber, Britten en Schubert

Een veelzijdig pianoduo met een verrassend programma

Zondag 11 oktober om 15.00 uur zijn in ‘t  Mosterdzaadje te gast het pianoduo Isabelle van Dooren en Henning Schmidt. Behalve dat er de mooiste quatre mains klinken, worden ook liefdesliederen van Schubert en Britten gezongen en horen we pianostukken solo. Een zeer afwisselend en uitgekiend programma met werken van Mozart, Fazil Say, Schubert, Britten en Piazzolla

“We combineren een deel van Eine kleine Nachtmusik van Mozart met Night  van Fazil Say. Hiermee laten we horen hoe de nacht in verschillende tijdsperiodes bezongen wordt”, aldus Isabelle.

De Turkse pianist Fazil Say geniet inmiddels wereldwijde bekendheid, door zowel zijn pianospel als zijn sterke composities. Zijn stukken slaan een brug van zijn wortels in de jazz en de klassieke wereld. Isabelle voegt hieraan toe: “Say is naast een gevierd musicus ook een groot voorvechter van de mensenrechten en de vrijheid van meningsuiting in zijn land. Eerder hing hem een gevangenisstraf boven het hoofd omdat hij op twitter kritiek toonde op een religieus citaat.

In 2004 schreef hij een openbare brief aan Erdogan waarin hij hem o.a. aanmoedigde tot een grotere menslievendheid:

Verander uw onderdrukkende mindset, die woede en verwarring oproept in de wereld.

Wees niet destructief.’*

*Come and change your repressive mindset which rises rage and confusion throughout the world.

Do not be destructive. Let everyone love what they like. Support it.

Hij komt op voor de kunstenaars, wetenschappers en filosofen in zijn land, die onterecht gevangen gezet worden, of in ballingschap moeten leven.

Afgelopen jaar ging Erdogan in op een uitnodiging van Say om naar zijn concert te komen luisteren waarin hij o.a. de Troye-sonate ten gehore bracht.

Het was een belangrijke stap voor Fazil Say richting een open gesprek over de misstanden in zijn land, Erdogan nodigde hem na afloop uit in zijn presidentiële verblijf.

Toen Astor Piazzolla naar Parijs ging om bij de vermaarde Nadia Boulanger te studeren, schaamde hij zich voor zijn niet-klassieke muziekverleden – hij speelde ’s nachts tangomuziek met een bandoneón.

Hoe hij ook probeerde om het te verbergen, het werd al snel ontdekt.

Piazzolla herinnerde zich dit moment in zijn memoire: ‘Nadia Boulanger bleef maar vragen:’ Je zegt dat je geen pianiste bent. Welk instrument bespeel je dan? ‘ En ik wilde haar niet vertellen dat ik bandoneonist was, omdat ik dacht: ‘Dan stuurt ze me weg.’

Eindelijk bekende ik en ze vroeg me om een paar maten van een eigen gecomponeerde tango te spelen. Ze opende plotseling haar ogen, pakte mijn hand en zei: “Jij idioot, dat is Piazzolla!’

Vanaf dat moment beperkte Piazzolla – op succesvolle wijze – zijn compositiestijl tot de tango.

Benjamin Britten en Schubert: enkele mooie liefdesliederen. Benjamin Britten voerde veel van zijn stukken uit in samenwerking met zijn geliefde, de beroemde zanger Peter Pears.

Pianist, componist en dirigent Henning Schmidt studeerde o.a. compositie bij David Rowland en directie bij Kerry Woodward – de voormalige dirigent van het Nederlands Kamerkoor -. Hij is een veelzijdige musicus; hij speelt piano, orgel, klavecimbel en hij zingt. In het verleden heeft hij vooral veel orgelconcerten gegeven.

Deze verschillende passies inspireren zijn composities. www.musicus-henning-schmidt.com

Pianiste Isabelle van Dooren studeerde bij de Vlaamse componist en pianist Stefan Meylaers en aan het conservatorium van Utrecht bij Alan Weiss. Masterclasses volgde zij o.a. bij Jeroen van Veen, Manuela Goveia en David Fruehwirth. Haar interesse ligt vooral bij het maken van kamermuziek en multi-disciplinaire projecten: beeldende kunst in combinatie met klassieke muziek en improvisatie. Daarnaast houdt ze van schilderen en poëzie.

www.isabellevandooren.nl

Reacties zijn afgesloten.