vrijdag 2 oktober 2020 – 20.00 uur

Vespucci Kwartet
Lisanne Soeterbroek – viool
Ruña ’t Hart – viool
Stephanie Steiner – altviool
Douw Fonda – cello
Mendelssohn, Wolf, Ravel

Het Vespucci Kwartet

Vrijdag 2 oktober om 20.00 uur brengt het Vespucci Strijkkwartet het programma Vreugdedans met muziek van Mendelssohn, Wolf en Ravel. De leden van het kwartet zijn Lisanne Soeterbroek – viool, Ruña ’t Hart – viool, Stephanie Steiner – altviool en Douw Fonda – cello.

Over het programma schrijft Lisanne:

Het concert in ’t Mosterzaadje zal het 1e concert zijn dat het Vespucci Kwartet op een binnenlocatie zal spelen sinds de lockdown. De titel van het programma lijkt dan ook toepasselijker dan ooit: Tijd voor een vreugdedans!

De hoekdelen van het strijkkwartet van Mendelssohn zijn ongelooflijk bruisend en vol energie. De toonsoort D groot maakt het tintelend fris waarbij er in de midden delen tijd is voor zangerigheid en melancholie. Hierna volgt een grappige korte Italiaanse serenade van Hugo Wolf, waarbij de spelers op het puntje van hun stoel zitten om de achtbaan bij te houden, al lijkt het uiteindelijk alsof er niets gebeurd is.
Tot slot spelen ze het beroemde strijkkwartet van Ravel. Frans, dansant en opzwepend, zoals u van deze indrukwekkende componist gewend bent.
Probeert u tijdens dit programma maar eens rustig op uw stoel te blijven zitten!’

Het Vespucci strijkkwartet werd opgericht in 2009 en speelt inmiddels op vele podia in Nederland, Duitsland en België. Het speelde op festivals als het Grachtenfestival Amsterdam, Grachtenfestival aan de Maas, Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht en Kamermuziekfestival Hoorn. Ze waren live op de radio te beluisteren bij programma’s als Opium, Diskotabel en Spiegelzaal. In 2015 openden zij de nieuwe vleugel van het Van Gogh-museum in het bijzijn van prinses Beatrix. In 2014 brachten zij hun eerste CD ‘Debut’ uit met werken van Mozart en Dvorák. In 2019 kwam het vervolg met een CD met werken van Haydn, Webern en Brahms. Beide CD’s werden uitgebracht bij het label Footloose.

De leden van het kwartet zijn ook in de orkestwereld actief. Zo is Lisanne 1e concertmeester van het Antwerp Symphony Orchestra, Douw Fonda plaatsvervangend aanvoerder en Stephanie altvioliste van het Nederlands Philharmonisch Orkest. Ruña remplaçeert in vele Nederlandse orkesten.

Naast hun reguliere concerten, heeft het kwartet zich de afgelopen paar jaar ook beziggehouden met het ontwikkelen van bijzondere concerten/voorstellingen. Zo ontstonden het filmproject ‘Kreutzersonate’ met video-artist Michal Grycko, het dansproject ‘Prokofiev moves’ met o.a. prima ballerina Maria Seletskaja (Koninklijk Ballet Vlaanderen) en de kindervoorstelling ‘De Nieuwe Kleren van de Keizer’ (5+) met acteur Steef Hupkes, die nog steeds te zien is.  Het concept van deze voorstellingen werd steeds ontworpen door primarius Lisanne Soeterbroek.

Voor de komende tijd staat o.a. een zomertournee door Frankrijk en een debuut-recital in Parkstad Limburg Theater Heerlen op de agenda.

www.vespuccikwartet.nl

Reacties zijn afgesloten.