vrijdag 25 september 2020 – 20.00 uur

Das Wohltemperiertes Klavier deel II
Marcel Worms
Bach

Marcel Worms brengt Das Wohltemerierte Klavier deel II van J.S. Bach

Vorig jaar bracht Marcel Worms deel I van het Wohltemperierte Klavier van Bach ten gehore. De complete uitvoering van dit meesterwerk van 24 Preludes en Fuga’s is een zeldzame gebeurtenis. Opnieuw is Marcel Worms de uitdaging aangegaan en brengt hij op vrijdag 25 september om 20.00 uur deel II van Bachs WTK. In een concert van twee uur komen alle 24 toonsoorten in Preludes en Fuga’s langs. Ook voor Marcel Worms is Bachs cyclus niet alleen een muzikaal meesterwerk maar tevens een spiegel van de ziel.

Das Wohltemperierte Klavier is al zeker twee eeuwen onderdeel van de canon van de Westerse muziek. Niet eerder schreef een componist een cyclus met stukken in alle 24 toonsoorten, elk met een eigen karakter en getuigend van de fantasie, de levensvreugde en de wijsheid van zijn maker.

Pianist Marcel Worms neemt u mee op zijn reis door Bachs Preludes en Fuga’s. Nu uit het boek dat Bach twintig jaar later schreef.

Marcel Worms:

In het vorig seizoen heb ik door heel Nederland boek I van Bachs Wohltemperierte Klavier (1722) uitgevoerd. In deze serie van 24 Preludes en Fuga’s in evenzovele verschillende toonsoorten toont Bach zowel zijn volmaakte beheersing van de meerstemmigheid als zijn vermogen om een kleurrijk en breed spectrum van menselijke emoties op te roepen. Alleen Bach zelf kon dit meesterwerk evenaren en zelfs overtreffen: twintig jaar later toont een tweede serie van 24 Preludes en Fuga’s de muzikale ontwikkeling van de componist. Waar met de laatste en langste Fuga van het eerste boek het hoogtepunt bereikt leek, zijn complexiteit en muzikaal raffinement in boek II nog verder toegenomen.

Wie A zegt moet B zeggen en het instuderen van het tweede boek werd daarmee voor mij een onvermijdelijke uitdaging.”

www.marcelworms.com

Reacties zijn afgesloten.