zondag 20 september 2020 – 15.00 uur

Duo Heemsbergen & Van Jaarsveld
Angélique Heemsbergen – piano
Nicole van Jaarsveld – klarinet
Finzi, Schumann, Gershwin en Devenienne

Duo Heemsbergen & Van Jaarsveld

Duo Heemsbergen en van Jaarsveld
[foto: Allard Willemse]

Zondag 20 september om 15.00 uur zijn de pianiste Angélique Heemsbergen en de klarinettiste Nicole van Jaarsveld te gast in ‘t Mosterdzaadje. Op hun programma staan Finzi, Schumann, Devienne en Gershwin

Zij vormen ruim 10 jaar een duo en hebben samenspel hoog in het vaandel. In hun repertoire staat een gelijkwaardige rol voor piano en klarinet centraal. Het op een jonge en sprankelende manier uitvoeren van traditionele werken hebben Angélique Heemsbergen en Nicole van Jaarsveld als doel. Het ‘open karakter’ van hun recitals wordt door het publiek zeer gewaardeerd.

Hun 10-jarig jubileum bekroonden zij met het uitbrengen van een cd met werken van Johannes Brahms, Francis Poulenc en Gerald Finzi.

In de afgelopen jaren waren Angélique en Nicole te horen in o.a. de kleine zaal van het Concertgebouw, De Oosterpoort Groningen en TivoliVredenburg, alsook live tijdens het Programma Viertakt Podium en Opium op Radio 4. Het duo is ook werkzaam voor Stichting Muziek in Huis, de grootste kamermuziekorganisatie van Nederland, die kamermuziekconcerten in zorgcentra verzorgt op het niveau van reguliere concertzalen.

Hun voorliefde voor kamermuziek leidde ertoe Stichting KamerMuziek Utrecht op te richten. Een stichting die werken programmeert met piano en klarinet in de basis uitgebreid met blazers en strijkers.

Samen met violiste Inger van Vliet vormen Nicole en Angélique sinds 2009 het Vivezza Trio. Na het winnen van de Kamermuziekmarathon van het Utrechts Conservatorium speelden zij de afgelopen jaren vele concerten.

Over het programma:

De 5 bagatelles van Gerald Finzi verdienen meer bekendheid. Finzi componeerde deze 5 karakteristieke delen, variërend van romantische melodieën tot virtuoze fuga’s, uit liefde voor de klarinet.

In Romantische muziek staat het gevoel centraal. Het gevoel van de componist, de luisteraar en dat van de musici. Gevoel is altijd anders dus een uitvoering van de drie Romances van Robert Schumann ook. In dit werk, geschreven voor hobo en piano (maar ook vaak uitgevoerd door klarinet en piano) versmelten de klarinet en piano tot één muzikale stem.

De première Sonate van François Devienne is een werk uit ca. 1788. Het is een virtuoos en klassiek werk met een prachtig middendeel. Deze sonate is één van de ruim 300 werken die Devienne (zelf fluitist en fagottist) schreef voor blaasinstrumenten.

Het concert wordt uitbundig afgesloten met een bijzondere bewerking van de Rhapsody in Blue van George Gershwin. Hierin worden de traditionele rollen eens omgedraaid: geen klarinetconcert met orkestuittreksel gespeeld op piano, maar een pianosolist aangevuld met de karakteristieke klarinetsolo’s.

Klarinettiste Nicole van Jaarsveld (1983) won tweemaal de kamermuziekmarathon van het Utrechts Conservatorium. Ze speelt in diverse kamermuziekensembles waarmee ze concerten gaf in onder andere Het Concertgebouw en TivoliVredenburg. Met het Vivezza Trio en Duo Heemsbergen & Van Jaarsveld was ze meerdere keren live te horen op radio 4. Nicole soleerde in o.a. ‘Gnarly Buttons’, het klarinetconcert van John Adams. Ook remplaçeerde ze bij de Marinierskapel der Koninklijke Marine en het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht.

Haar studies volgde ze aan het Conservatorium van Utrecht bij Herman Braune en Bas de Jong en aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag bij Sjef Douwes. Haar masteropleiding kamermuziek rondde ze af aan het Utrechts Conservatorium bij Céleste Zewald met uitstekend resultaat. Masterclasses volgde ze bij onder andere Michael Collins, Charles Neidich, Martin Fröst en Ralph Manno.

Pianiste Angélique Heemsbergen (1982) was als soliste te horen met Gershwins Rhapsody in Blue. Als kamermusicus speelt ze in diverse ensembles waarmee ze concerten gaf in onder andere Het Concertgebouw en TivoliVredenburg. Daarnaast was ze meerdere malen live te horen op Radio 4 vanuit de Spiegelzaal van Het Concertgebouw, tijdens het programma Viertakt Podium en vanuit het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum.

Angélique is een veelgevraagd repetitor en solist en was verbonden aan (opera)producties van o.a. Chiel Meijering en het NJO Summer Academy. In 2009 behaalde ze haar Master of Music in Performance aan het Utrechts Conservatorium bij Paolo Giacometti met kamermuziek als specialisatie. Ze volgde masterclasses bij o.a. Pascal Devoyon, Kyoko Hashimoto, David Owen Norris en Richard Egarr.

Voor meer informatie, klik hier

Reacties zijn afgesloten.