zondag 13 september 2020 – 15.00 uur

Pianorecital
Vital Stahievtich & Aksana Stahievitch
Sonate in A groot van Schubert D.959 (Vital)
Debussy (Aksana)

Pianistenechtpaar Stahievitch solo

Vital en Aksana

Op zondag 13 september om 15.00 uur treedt het piano echtpaar Stahievitch op in ‘t Mosterdzaadje.
Geen quatre-mains, maar ieder een eigen solo meesterwerk.

Aksnana Stahievitch opent met vier contrastrijke preludes van Claude Debussy, poëtische en tot de verbeelding sprekende muziek.

Vital Stahievitch speelt de 40 minuten lang durende grote vierdelige pianosonate in A-groot van Franz Schubert. Een echt meesterwerk. Een symfonie voor piano solo. Doordat Schubert in dit werk de muziek van zijn strijkkwintet gebruikt lijkt het alsof de pianist met drie handen speelt. Tevens dé muziek om de totaal gereviseerde vleugel in al zijn glorie te kunnen laten klinken.

Vital Stahievitch begon in Minsk waar hij studeerde aan het Nationale Muziekcollege onder leiding van professor Zoya Kacharskaya. Al vanaf zijn 16e, toen hij in Litouwen een belangrijke internationale prijs won, treedt hij op als solist en met orkest in vele landen van Europa, maar ook U.S. en Mexico. Hij behaalde veel prijzen en in 2007 voltooide hij zijn Master opleiding aan het Conservatorium van Amsterdam bij Håkon Austbø. Twee jaar later studeerde hij af in muziekwetenschappen bij Naum Grubert. Sinds 2011 is hij als correpititor verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam.

De muziekcarrière van de pianiste Aksana Stahievitch begon in Minsk (Belarus). In 2004 haalde zij haar Bachelor diploma aan de Nationale Muziekacademie met professor Zoya Kacharskaya.

Aksana is een laureaat van Scriabin Concours en Internationale Nikolai Rubinstein pianoconcours in Parijs, zij heeft ook speciale prijs op de Internationale Rudolf Firkušny pianoconcours in Praag gekregen voor de beste uitvoering van Janáček’s muziek. Aksana nam deel in masterclasses van Peter Eicher, Igor Lazko en Naum Grubert.

Aksana Stahievitch studeerde in 2008 af aan de Masteropleiding van het Conservatorium van Amsterdam bij Håkon Austbø en Naum Grubert.

Behalve het solospel heeft Aksana ook een grote liefde voor opera en kamermuziek. Zij heeft optredens met meerdere ensembles, solisten en koren (zoals Amsterdamse, Volendamse operakoor, Voorhouts Kamerkoor). Met haar echtgenoot Vital Stahievich vormt ze een piano duo. Over haar interpretatie van de Jaargetijden van Tchaikovsky was het publiek blij verrast en werd deze ook op cd vastgelegd.

Reacties zijn afgesloten.