zondag 6 september 2020 – 15.00 uur

Opening van het seizoen
James Lisney – piano
Haydn, van Beethoven (opus 111), Chopin

Opening van het seizoen

James Lisney

Alles gaat zo’n beetje anders vanaf maart, maar soms blijft iets zoals het was. Bijvoorbeeld de opening van het nieuwe seizoen. Sinds vele jaren is die in handen van de Londense meesterpianist James Lisney. Op zondag 6 september om 15.00 uur geeft hij het startschot voor een nieuw concertseizoen. Dat doet hij meteen wel erg goed met het volgende programma:

Joseph Haydn Sonata in E flat, Hoboken XVI/52
Ludwig van Beethoven Sonata in c, opus 111
Frederyk Chopin Mazurkas 1846-1849

Voor James Lisney is zijn terugkeer dit jaar van extra grote betekenis na de wereldgebeurtenissen die het muziek leven wreed deed onderbreken. Met de keuze van zijn programma voor Haydn, Beethoven en Chopin laat hij muziek horen die om beurten stimulerend, opbeurend en ontroerend is.

Joseph Haydn, de oudste van de drie componisten, schreef meer dan zestig sonates. Lisney speelt de laatste van de serie. Deze werd geschreven voor een Nederlandse pianiste Therese Janssen. Ze was een virtuoos met een zeer orkestrale stijl en haar spel inspireerde Haydn om een ​​van zijn grootste werken te schrijven – een van de grote meesterwerken van de achttiende eeuw.

Beethovens laatste sonate omvat een hele wereld in vijfentwintig minuten; majestueus, gepassioneerd en subliem.

Ten slotte wordt Chopin vertegenwoordigd door de kleine groep mazurka’s die hij in de jaren 1846-49 componeerde, inclusief zijn laatste werk: de voortreffelijke Mazurka, opus 68, gedicteerd vanaf zijn sterfbed en aangevuld door zijn vriend Auguste Franchomme.

Lisney sloot jaren geleden het kleine concertzaaltje in zijn hart en liet na zijn eerste kennismaking geen kans voorbij gaan om er een concert te geven. Dat hij er speciaal voor uit Engeland moet komen reizen heeft hij er helemaal voor over, maar vaak kan hij zijn bezoek in Santpoort combineren met andere concerten op het vaste land.

“’t Mosterdzaadje vertegenwoordigt zonder twijfel de allerbeste aspecten van livemuziek.” zegt Lisney. “Een gastvrije gemeenschap van mensen die samenkomen om te genieten van muziek in een ontspannen setting. Een creatie van Paula en Pim Reiding. Voor zowel publiek als muzikanten voelt het als thuiskomen.”

Lisney heeft er wél aan moeten wennen. Zo dicht op het publiek speelde hij niet vaak. Aanvankelijk werd hij, gewend op een podium in grote zaal te spelen, erg zenuwachtig van de mensen zo dichtbij, maar al gauw zag hij het als uitdaging en maakte hij met zijn gehoor een humoristisch contact. In de aangepaste opstelling zal hij zijn publiek ‘bijna op schoot’ nog missen. Zijn verhaal en briljante spel tezamen maakt dat hij in de loop van de jaren een groot aantal fans heeft verzameld in ’t Mosterdzaadje.

James Lisney is de afgelopen dertig jaar een vaste bezoeker van Nederland geweest. In 2012 vierde hij zijn vijftigste verjaardag met een concert in het Amsterdamse Concertgebouw. ​​ James heeft een goede reputatie opgebouwd met zijn vertolkingen van Schubert en Chopin. Hij heeft een zeer uitgebreide collectie cd opnames. Zowel in Praag als in Mumbai heeft hij meerderde keren zowel een Schubert als een Chopin cyclus gegeven.

Reacties zijn afgesloten.