De pianostemmer van ’t Mosterdzaadje is een onmisbare stille kracht

’De vleugel heeft nog nooit zo mooi geklonken’

Theo Verheijen uit Haarlem stemt al meer dan dertig jaar
de Bechsteinvleugel van ’t Mosterdzaadje.
© Foto United Photos/Paul Vreeker

Marina de Haan

Santpoort-Noord

Haarlemmer Theo Verheijen (74) is al meer dan dertig jaar de pianostemmer van de Bechsteinvleugel van ’t Mosterdzaadje. Voor ieder concert, ook die van komende zondag, stemt hij de piano die de afgelopen drie maanden een grote onderhoudsbeurt kreeg. Verheijen: „De vleugel heeft nog nooit zo mooi geklonken.”

Verheijen, geboren in de Achterhoek, maar al meer dan vijftig jaar woonachtig in Haarlem, geeft al zijn passie en toewijding aan de uit 1978 afkomstige piano. „Ik geef hem iedere keer een liefdevolle verzorging”, vertelt hij trots. Paula Blom is blij met hem. „Musici treffen niet altijd een goed gestemde vleugel voor hun concert. Theo is echt een onmisbare stille kracht.”

Verheijen: „Ik ken de vleugel door en door. Hij was echt toe aan een revisie.” Blom: „Twee jaar geleden zei Theo al dat de piano nagekeken moest worden. Deze coronatijd was de uitgelezen kans, omdat we tijdelijk geen concerten hadden.”

Door een reparateur is het hele mechanisme vervangen. „Alles is nieuw. Het aanslagpunt in de hoge tonen is bijvoorbeeld veranderd. Daardoor heeft de piano meer toon”, legt Verheijen uit. „De klank is nu heel helder. Zo’n mooie toon. Ik ben er helemaal blij mee. De vleugel is mijn kindje. Nu is hij als een herboren kind, zo noem ik het dan maar.”

Groot plezier

„En de pianisten zijn allemaal tevreden. Te gek gewoon”, zegt hij. Zo trad Lestari Scholtes uit Bergen onlangs nog op. Blom: „Ze vond het zo mooi. Met deze vleugel hebben we wat in huis. Daar kun je mensen een groot plezier mee doen.” Volgens Blom staat ’de mooiste piano’ nu bij haar in de zaal. „De Bechstein klinkt nieuw. Fantastisch. Alles zingt en doet.”

Uitverkocht

Ook deze zondag reist Verheijen naar Santpoort-Noord om de piano te stemmen. Dan treedt de Rotterdamse cellist Joachim Eijlander samen met de Sloveense pianist Gregor Dešman op in een uitverkochte zaal. Op het programma staan componisten als Caspar Cassadó, Ahmed Saygun en Johann Sebastiaan Bach. Blom: „Joachim maakt muziek waardoor de oren open gaan staan.”

Blom: „De concerten zijn een oplaadpunt voor bezoekers. Het is een totaal andere ervaring dan naar een cd luisteren. Mensen hebben het hier naar hun zin.”

Reacties zijn afgesloten.