Donateursbrief april 2020

Santpoort, 22 april 2020

Lieve donateurs,

‘Je initiatief klinkt als muziek in de oren’, was de tekst bij een bankoverschrijving naar ons ‘Coronafonds’ voor gedupeerde musici. Het idee voor dat fonds kwam echter niet van mij, maar van een paar vaste bezoekers. Als bestuur hadden we al het plan de musici tegemoet te komen, maar met het fonds zouden we ze allemaal een vergoeding kunnen geven voor het gecancelde optreden. Heel veel musici werken zonder vaste contracten, leven van hun uitvoeringen en lesgeven, maar dat is nu ook vrijwel stil komen te liggen. Met voor ieder een vergoeding van € 100 streefden we naar een bedrag van € 5600. Dat is gelukt!

Zodra het eerste geld binnenkwam lichtte ik de musici in. Dat wij ze een vergoeding aanboden werd verrast en dankbaar ontvangen. Een greep uit de reacties: ‘Van alle concerten die zijn afgezegd zijn jullie de enige die iets voor ons willen doen.’ – ‘Dank aan jullie bezoekers. Van alle plekken waar ik zou spelen ben je de enige die iets heeft laten horen. Het is heel welkom!’ – ‘Ik sta versteld, het is ongelooflijk lief. Ik moest er een traantje van wegpinken’ – ‘Hulde aan ‘t Mosterdzaadje’, en zo nog veel en veel meer.


Blij met het gezelschap van Sammy die elke dag wel weer een muis voor me naar huis brengt

Namens de musici bedank ik de mensen die naast hun jaarlijkse donatie nog iets extra’s gaven. Ik weet zeker dat ze bij terugkomst in betere tijden met nóg meer passie en overgave in ‘t Mosterdzaadje hun concert gaan geven.

Als we in september open gaan, zullen we door overheidsvoorschriften zo goed als zeker minder mensen tegelijk tot een concert kunnen toelaten. Ook dat heeft dan financiële consequenties voor de musici maar gelukkig is er intussen extra geld gestort in het ‘Coronafonds’ zodat we kunnen compenseren.

Zelf had ik na het laatste concert op 15 maart zeker twee weken nodig om alle gevolgen van het virus tot me door te laten dringen. Ik moest mezelf opnieuw uitvinden. Wat ik zekerder weet dan ooit is dat ’t Mosterdzaadje met zijn muziek en bezoekers voor mij een groot deel van leven is. Ik mis de fysieke energie van de nabijheid. Het gevoel van verbinding als je met elkaar ademloos luistert naar muziek. Enfin, ik mis jullie allemaal gewoon.

Daarom hoop ik dat we allemaal gezond deze tijd doorkomen. Mijn gedachten zijn veel bij de ouderen die gedwongen zijn tot isolatie en het zwaar hebben in hun eenzaamheid. Ik denk aan de de leegte die is ontstaan door het weggevallen van sociale netwerken; geen club, geen koor, geen kerk en geen Mosterdzaadje.

Op de website www.mosterdzaadje.nl is te zien wat en wie er allemaal hadden zullen komen. Terwijl de meeste mensen hun huis al hebben opgeschoond, ga ik nu maar een begin maken met de kasten. Opruimen en wegdoen is niet mijn sterkste kant.

Ik verheug me op ons weerzien in september wanneer een nieuw seizoen begint en we ons in verbondenheid mogen laven aan de heilzame werking van levende muziek.

Met vriendelijke groeten,
Paula Blom

Reacties zijn afgesloten.