vrijdag 3 april 2020 – 20.00 uur

DIT CONCERT VERVALT HELAAS

Viool – Piano – Dwarsfluit
Anna Markova – viool
Vital Stahievitch- piano
Dasha Beltiukova – dwarsfluit
Beethoven (Frühlingssonate), Brahms, Ibert, Dvořák

Vakmanschap en Vriendschap

Anna Markova

Met de violiste Anna Markova, de fluitiste Dasha Beltiukova en de pianist Vital Stahievitch op vrijdag 3 april om 20.00 uur in ‘t Mosterdzaadje kun je rekenen op een concert van grote klasse. Uitgevoerd worden Beethoven, Dvořák, Brahms en Ibert.

Het wordt een echt kamermuziek programma met drie sonates die elk uit vier delen bestaan. Zo wordt er geopend met de beroemde Frühlingssonate van Ludwig van Beethoven. Hij componeerde het werk in 1801, al worstelend tegen zijn aankomende doofheid die een jaar later onontkoombaar was en de componist in een ernstige depressie bracht. Toch is deze sonate vol licht en positiviteit. Van violist en pianist wordt aan virtuositeit en techniek veel gevraagd.

Dasha Beltiukova en
Vital Stahievitch

De Sonatine van Dvořák voor fluit en piano is eveneens vrolijk en zonnig. Er zitten veel folkloristische elementen in verweven en is uitermate romantisch.

Na de pauze wordt de meest dramatische sonate van de hele avond opgediend: de 3e van Brahms. Een echte symfonie voor piano en viool, waarin beide instrumenten absoluut gelijkwaardige partijen hebben.

En tot slot, in trio vorm, worden twee echte klankjuweeltjes van Ibert. Hij schreef een soort imitatie van barokmuziek waarmee het publiek in warme en aangename sfeer weer huiswaarts kan gaan.

De violiste Anna Markova werd geboren in Kazakhstan maar verhuisde naar Wit-Rusland waar zij haar studie vervolgde in Minsk. Ook in Minsk studeerden Dasha Beltiukova en Vital Stahievitch. De laatsten deden hun Masterstudie in Nederland. Anna Markova studeerde verder in Duitsland. Daar heeft ze een glorieuze carrière opgebouwd. Maar niets is fijner dan met oude vrienden te musiceren. En het vakmanschap en vriendschap spatten er van af.

Reacties zijn afgesloten.