zondag 15 maart 2020 – 15.00 uur

Pianorecital
Sergey Smirnov – piano
George Gershwin en John Adams

Pianist Sergey Smirnov met Gershwin en Adams

Sergey Smirnov

Op zondag 15 maart om 15.00 uur speelt de pianist Sergey Smirnov The Rhapsody In Blue van George Gershwin en China Gates en Phrygian Gates van de eveneens Amerikaanse componist John Adams.

George Gershwin, zoon van Oost-Europese ouders, werd in Amerika geboren. Hij geldt als de eerste componist van Amerikaanse muziek die uit de smeltkroes van culturen een eigen geluid maakte. Hij werd de beroemdste schrijver van muziek voor Broadway. Zijn broer Ira schreef er de teksten bij. Maar ondanks zijn succes en roem zocht hij erkenning van klassieke componisten. Hij vroeg Ravel zijn leermeester te worden. “Waarom zou je een tweederangs Ravel worden, als je een eersteklas Gershwin bent”. Nadia Boulanger vond hem in zijn composities volleerd en Strawinsky dacht dat, gezien zijn rijkdom, het beter zou zijn als hij les van Gershwin nam. Zo bleef Gershwin 100 % Gershwin, de koning van New York. Zijn Rhapsody in Blue oogstte vanaf de première in 1924 direct groot succes. Het werd zijn visitekaartje.

Sergey Smirnov speelde al vele keren the Rhapsody in Blue met verschillende orkesten. Recentelijk hoorde hij een versie voor pianosolo en wist meteen die moet ik gaan spelen.

Om er een compleet Amerikaans programma van te maken koos Sergey Smirnov voor de componist John Adams. Nooit eerder voerde hij werk daarvan uit, maar hij kent het werk wel en houdt er zielsveel van.

John Coolidge Adams (geboren op 15 februari 1947) is een Amerikaanse componist, klarinettist en dirigent van klassieke muziek en opera, met sterke wortels in het minimalisme.

Hij brak door met Shaker Loops (1978) voor strijkersensemble, zijn eerste belangrijke grootschalige orkestwerk Harmonielehre (1985), de populaire fanfare Short Ride in a Fast Machine (1986), het oratorium El Niño gebaseerd op bijbelse tekst over de geboorte van Jezus en Spaanstalige poëzie, en On the Transmigration of Souls (2002), een koorstuk ter herdenking van de slachtoffers van 11 september 2001 aanvallen, die in 2003 de Pulitzer Prize for Music hebben gewonnen. Naast de Pulitzer Prize ontving hij ook de Erasmusprijs, vijf Grammy Awards, de Harvard Arts Medal, het Franse Ordre des Arts et des Lettres en zes eredoctoraten.

De muziek van Adams wordt meestal gecategoriseerd als minimalistisch of post-minimalistisch, hoewel hij zichzelf in een interview heeft gecategoriseerd als een ‘post-stijl’ componist. Hoewel Adams minimalistische technieken gebruikt, zoals het herhalen van patronen, is hij geen strikte volgeling van de beweging. Adams werd tien jaar na Steve Reich en Philip Glass geboren en zijn schrijven is meer ontwikkelingsgericht, met climaxen en andere elementen van de romantiek.

Adams gebruikte, net als andere minimalisten van zijn tijd (bijvoorbeeld Philip Glass), een constante puls die de muziek definieert en bestuurt.

Phrygian Gates is een pianostuk geschreven in 1977-1978. Het stuk, samen met zijn kleinere metgezel China Gates, geschreven voor de pianiste Sarah Cahill, is wat wordt beschouwd de “opus one” van Adams. Het zijn, volgens zijn eigen beweringen, zijn eerste composities bestaande uit een coherente persoonlijke stijl. Het werd in opdracht van en geschreven voor de pianist Mack McCray, en voor het eerst uitgevoerd door hem in de Hellman Hall, San Francisco op 17 maart 1978.

Pianist Sergey Smirnov is geboren in Minsk, Wit-Rusland, in 1980. Hij voltooide zijn studie aan het Music College of the Belarusian Academy of Music in 1998 en studeerde vervolgens aan de Music Academy in Minsk bij Yuri Gildiuk. In 2003 kwam Sergey naar Nederland om verder te studeren bij Naum Grubert aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In 2006 behaalde hij zijn Master of Music titel als solopianist. Sergey nam deel aan masterclasses van vooraanstaande pianopedagogen als Viktor Merzhianov, Charles Rosen, Stefan Vladar, Igor Roma en Jacques Rouvier. Sergey treedt veelvuldig op in binnen- en buitenland, zowel als solist als in duo-recitals en met verschillende kamermuziekensembles. Zijn brede repertoire reikt van de barok tot aan hedendaagse muziek. Met Nouvelle Philharmie, het pianotrio met studiegenoten uit Minsk, geeft hij in Europa en daarbuiten regelmatig concerten. Ook organiseert hij een serie concerten in Den Haag en Parijs. Hun specialiteit is de minimal music.

Tussen 1990 en 2012 heeft Sergey concerten gegeven in Wit-Rusland, Rusland, Ukraïne, Litouwen, Moldavië, Polen, Slowakije, België, Nederland, Duitsland, Portugal, Frankrijk, Groot-Brittannië, Japan en India, en trad hij op als solist met pianoconcerten van Bach, Mozart, Beethoven, Grieg, Rachmaninov en Shostakovich met diverse kamer- en symfonieorkesten.

Sergey was te horen op vele nationale en internationale muziekfestivals, waaronder het Grachtenfestival en de Uitmarkt (Amsterdam), Festival Classique en het Steve Reich Festival (Den Haag), Peter de Grote Festival (Groningen), de Rotterdamse Operadagen, “Les Concerts du Cloître” in Nice en “Le Printemps de Lady Mond” in Belle-Isle-en-Terre (Frankrijk).

Sergey Smirnov is winnaar van vele prijzen in talloze internationale concoursen, waaronder bijvoorbeeld de International High School Music Competition in Takasaki (Japan) en de Porto International Piano Competition (Portugal).

www.sergeysmirnov.nl

Reacties zijn afgesloten.