vrijdag 13 maart 2020 – 20.00 uur

Cello en Piano
Mateo Barbagelato-Alonso – piano
Noam Staal – cello
Schubert (Arpeggione), Brahms, Manuel de Falla

Duo Nuevo laat de muziek spreken

Mateo Barbagelato

Op vrijdag 13 maart om 20.00 uur treedt in ‘t Mosterdzaadje op het Duo Nuevo. Dit duo bestaat uit de pianist Mateo Barbagelato Alonso en de cellist Noam Staal. Op hun programma staan Franz Schubert (arpeggione), Johannes Brahms (eerste sonate) en de voor cello en piano bewerkte Spaanse volksliederen van Manuel de Falla.

Noam Staal

Mateo Barbagelata Alonso piano (Madrid, 1990) en Noam Staal cello (Amsterdam, 1987) leerden elkaar kennen tijdens hun masterstudie aan het conservatorium van Zwolle, ArtEZ, en vormen sinds 2018 een duo. Hoewel ze muziek benaderen vanuit een ander perspectief; Mateo vooral analytisch, Noam meer intuïtief, vinden ze elkaar in hun doel: de muziek laten spreken. Mateo verhuisde eind 2019 terug naar Spanje. Hij zal regelmatig naar Nederland terugkeren om concerten te geven.

Schubert’s arpeggione:

Werd in 1824 gecomponeerd voor arpeggione en piano. De arpeggione werd ontworpen door de Weense Georg Stauffer. Het instrument zag er uit als een gitaar, maar werd bespeeld met een strijkstok. Hoewel het maar zeer kort populair was, overleefde de sonate van Schubert de tand des tijds, en het werd een van dé meesterwerken voor cello (het wordt overigens ook vaak door altviool uitgevoerd).

Schubert schreef Arpeggione aan het eind van zijn korte leven, in een tijd dat zowel zijn mentale als fysieke gezondheid instabiel waren. De sonate lijkt dit te weerspiegelen in abrupte veranderingen in harmonie en sfeer. Het is soms moeilijk te zeggen of het een zwaar en weemoedig werk is, of juist hoopvol en vrolijk, zo dubbelzinnig is het.

De melodie van het eerste deel is zelfs herkenbaar voor mensen die nog nooit van de arpeggione sonate hebben gehoord. Het tweede deel, Adagio, is rijk van klank en tegelijkertijd introvert, en leidt zonder onderbreking tot het laatste deel, allegretto.

Brahms Sonate

Deze eerste duo sonate van Brahms, geschreven tussen 1862-1865, is duidelijk geïnspireerd door J.S. Bach en donker van toon. Uitzonderlijk is het ontbreken van een langzaam deel. Het eerste deel is een klassieke sonate vorm, het tweede een dansend menuet, het derde en laatste deel een fuga.

Terwijl elke cellist het eerste deel heeft gespeeld en door en door kent, zijn deel 2 en 3 ook zeer de moeite waard. Dit is een mooie gelegenheid voor ons om deze prachtige sonate nu in zijn geheel te spelen.

Manuel de Falla

Deze liederen (1914) – oorspronkelijk voor piano en zang – worden vaak met viool of cello gespeeld. Falla zocht naar inspiratie in volksmuziek om de essentie van de Spaanse cultuur in muziek te vatten, het leverde zeven korte meesterwerken op, waarvan wij er vandaag drie spelen.

Reacties zijn afgesloten.