zondag 23 februari 2020 – 15.00 uur

Piano Trio
Hanna Shybayeva – piano
Nataša Grujić – viool
Isabel Vaz – cello
Beethoven en Rachmaninov

Pianotrio speelt Beethoven en Rachmaninov

Op zondag 23 februari om 15.00 uur is een pianotrio van grote klasse te gast in ‘t Mosterdzaadje.

Nataša Grujić

Nataša Grujić – viool, Isabel Vaz- cello en Hanna Shybayeva – piano. Ze kennen elkaar al tien jaar sinds hun Conservatorium tijd, zijn heel goede vrienden, maar speelden als trio nooit eerder samen. Dat gaan ze voor het eerst doen in ‘t Mosterdzaadje met wel een heel mooi programma. Ze voeren uit de tweede Symfonie van Beethoven, die de componist zelf bewerkte voor pianotrio. Ook het ontroerend mooie Trio élégiaque van Sergey Rachmaninov.

Isabel Vaz

De symfonieën van Beethoven waren aan het begin van de 19e eeuw ongekend populair. Echter, uitvoeringen van deze meesterwerken waren relatief zeldzaam en lang niet kon zich een concert bezoek veroorloven. Veel muziekliefhebbers waren daarom aangewezen op bewerkingen om toch van hun lievelings- symfonieën te kunnen genieten. En zo kwamen er veel bewerking van de symfonieën van Beethoven, variërend van piano vierhandig tot negenkoppig blazersensemble.

 Beethoven vond dat eigenlijk alleen de componist zelf in staat was om zijn composities echt goed te bewerken voor andere bezettingen. Zo schreef hij zijn tweede symfonie om voor pianotrio.

Trio élégiaque No. 1 in G minor is een compositie voor piano, viool en cello die Sergei Rachmaninov schreef in januari 1892 in Mopskou, op 18 jarige leeftijd.

Hanna Shybayeva

Hanna Shybayeva
foto: Nicolaj Lund

Sinds het begin van haar internationale carrière op elfjarige leeftijd is Hanna Shybayeva gegroeid van “wonderkind” tot de volwassen en boeiende pianiste die zij thans is, geprezen door pers en publiek voor haar muzikale interpretaties, energie, groot gevoel voor vorm en voor de rijkdom van haar kleurenpalet, zowel solistisch en als partner in kamer en vocale muziek.
 

Sinds 2008 is zij lid van de New European Ensemble www.neweuropeanensemble.com. Deze ensemble bestaat uit jonge solisten en is op dit moment één van de meest innovatieve en vibrante ensembles voor nieuwe muziek. In het zelfde jaar begint Hanna een kamermuziek project “Symfonie in de Kamer” samen met Ysaye Strijk Trio www.ysayetrio.com, een project dat zich concentreert op de historische kamermuziek bewerkingen van symfonische werken.

Geboren in 1979 in een familie van musici begon Hanna haar pianostudie op zesjarige leeftijd. In de loop der jaren won zij vele prijzen op internationale concoursen en had zij een druk schema met muziekfestivals, solorecitals en optredens met orkesten in Europa, Rusland en de Verenigde Staten, waaronder het Philharmonisch Orkest van Belarus, het Noord-Ossetia Philharmonisch Orkest, het Philharmonisch Orkest van Belgrado, het Kammerorchester Lünen, het Philharmonisch Orkest van Dortmund, het Minnesota Symphony Orchestra (VS) en Kamerorkest “Amici della Musica” (België). Aldus had zij het voorrecht te kunnen werken met dirigenten zoals Yuri Ziryuk, Gennadi Provatorov, Joachim Simon, Angel Shurev, Moshe Atzmon, Marc Russell-Smith, Yaron Traub, Lygia O’Riordan, Kevin Edusei, Hans Leenders en Neeme Järvi. Voorts ontving zij beurzen van Unesco/New Names (Moskou), G.Soros Foundation, de Spivakov Foundation (Moskou), de Yuri Egorov Stichting (Amsterdam), Yamaha Music Europe en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Zoekend naar nieuwe mogelijkheden voor het verder ontwikkelen van haar talent verliet Hanna op haar achttiende haar geboortestad Minsk en oriënteerde zij zich gedurende een jaar in Europa. In 1999 kwam zij naar Nederland waar zij haar studie vervolgde bij Naum Grubert aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag alwaar zij in 2005 haar graad als Master of Music behaalde met de hoogste onderscheiding.

Haar eerste CD-album verscheen in 2000. Een jaar later won zij de twee top-prijzen op het YPF Nationaal Pianoconcours in Amsterdam. Kort daarna werd door Philips-Universal haar tweede CD-album uitgebracht, die zeer lovend in de Nederlandse pers werd ontvangen en soleerde zij bij het Nederlands Philharmonisch Orkest in het Amsterdamse Concertgebouw.

Sindsdien trad zij veelvuldig op in binnen- en buitenland zoals o.a. tijdens de jaarlijkse Prinsengracht Concerten & Festival (Amsterdam), in Vredenburg (Utrecht), het Concertgebouw De Vereeniging (Nijmegen), het Amsterdamse Concertgebouw en vele andere concertpodia in Nederland, Italië, Duitsland, België, Zweden, Engeland, Ierland, de VS en Canada. In 2008 nam zij deel aan een documentaire filmproductie gebaseerd op S.Prokofief’s “The Unfinished Diaries” geproduceerd door “Up Front Entertainment Inc.” in Canada.

In februari 2009 verscheen Hanna’s derde CD-album met Sonata’s van Schubert (Brilliant Classics) en in 2012 nam ze de complete Etudes-Tableaux op.33 en op.39 van S.Rachmaninoff op (Etcetera/YPF).

Sinds 2013 is Hanna als pianodocent verbonden aan de Internationale Anton Rubinstein Academie in Düsseldorf (Duitsland) www.rubinstein-akademie.de

www.hannashybayeva.com

Nataša Grujić

Nataša Grujić (1989) werd geboren in Belgrado en begon haar Bachelor op de leefijd van veertien aan de Universiteit van Belgrado. Nadat ze haar Master had afgerond, sponsorde de Servische overheid haar met een Jong Talent Beurs om haar tweede Master te kunnen volgen bij Gordan Nikolić in Nederland (Codarts, Rotterdam). Ze houdt van solo spelen, kamermuziek maken met vrienden op festivals en in orkesten spelen in heel Europa. Ze is een trots lid van de volgende orkesten : Bandart (met Gordan Nikolić), Double Sens (met Nemanja Radulović), Camerata Nordica (met Per Nystrom, geleid door Terje Tonnesen), Nederlands Kamer Orkest en Mokum Symphony (met Joan Berkhemer) waar zij de tweede violen aanvoert. Ook voerde ze zelf het Classical Concert Chamber Orchestra (USA) aan. Nataša is zich constant aan het ontwikkelen en hervormen teneinde als artiest de ultieme manier van spelen te vinden, om in een wereld met zo veel grenzen, grenzeloos te kunnen communiceren.

Isabel Vaz

Isabel Vaz werd geboren in Lissabon, Portugal, en begon cello te spelen op de leeftijd van zeven. Isabel woonde en studeerde in Lissabon tot 2007, het jaar dat ze naar nederland verhuisde. Ze voltooide haar bachelor- en masterdiploma aan het conservatorium van Amsterdam bij Dmitry Ferschtman. Tijdens haar studie deed ze twee uitwisselingssemesters, één in Praag (HAMU) en de andere in New York (Manhattan School of Music).

Isabel nam deel aan masterclasses met cellisten zoals Gary Hoffman, Márcio Carneiro, Natalia Shakovskaya, Valter Despalj, Giovanni Sollima, Michel Strauss, Antonio Meneses. Zij werd onderscheiden in verschillende nationale en internationale wedstrijden, zowel voor solo als kamer-muziek, zoals de 1e prijs Prémio Jovens Músicos 2009 (met Quarteto Blanc), 3e prijs en publieksprijs in Concurso de Interpretação do Estoril 2012, 1e prijs in de Internationale Kamermuziekwedstrijd Guido Papini 2013, prijs Jeunesse Musical Deutschland in Premio Borciani 2014, 3e prijs in de internationale kamermuziekwedstrijd Val Tidone 2014, Premio Discografico in de Salieri Zinetti kamermuziekwedstrijd 2015 en de 1e prijs in Concurso de Interpretação do Estoril 2016. Isabel was de cellist van Quartetto Indaco tussen 2013 en 2015, met recitals in verschillende zalen en festivals in Italië en heel Europa. Het kwartet studeerde onder leiding van Oliver Wille in de strijkkwartetprogramma op de Hannover Hochschule.

Isabel is momenteel gevestigd in Amsterdam, Nederland, waar ze actief werkt als kamermusicus en recentelijk aangesteld als tutticellist in Noord Nederlands Orkest (deeltijd). Isabel is samen met de pianist Vasco Dantas ook artistiek directeur van The Algarve Music Serie een internationaal kamermuziekfestival in de Algarve. De 5e editie vindt plaats in Faro in oktober 2020.

Tijdens de laatste twee seizoenen heeft Isabel verschillende solo-optredens gemaakt met verschillende Europese orkesten zoals Orquestra Metropolitana de Lisboa, Orquestra de Cascais e Oeiras, Kremlin Chamber Orchestra, Sonor Ensemble, de Zagreb-solisten.

Reacties zijn afgesloten.