donderdag 26 december 2019 – 15.00 uur

2e Kerstdag

Cello & Piano
Naomi Tamura – piano
Bas de Rode – cello
Escher, Rachmaninov, Piazzolla

Tweede Kerstdag met muziek voor cello en piano

Op Tweede Kerstdag, donderdag 26 december om 15.00 uur treden in ‘t Mosterdzaadje op de Japanse pianiste Naomi Tamura en de celliste Bas de Rode. Uitgevoerd gaan worden Rachmaninov (sonata in g, opus 19 (1901) en Rudolf Escher (sonata concertante (1943) Met tot slot ‘le Grande Tango’ (1982) van Astor Piazzolla.

De cellosonata van Rachmaninov was de grote wens van Naomi. Hier komt de piano volledig tot zijn recht met een zeer complexe partij die niets heeft van een eenvoudige begeleiding; de cello moet hier ook echt zijn best doen.

De sonate uit 1943 van Rudolf Escher, neef van de bekende graficus M.C. Escher, was de wens van Bas. Een mooi contrast tegenover de hoog-romantisch, melodische, sonate van Rachmaninov. Een sonate vol tegenstellingen: tegenover de bijna wiskundige ritmiek staan brede lijnen, een spectrum van de laagste tonen op de cello tot hoge flageoletten en grote dynamische contrasten. Tot de verbeelding sprekende muziek die het gemoed diep raakt.

Als uitsmijter kunnen de gemoederen weer tot rust komen in de aanstekelijke Grande Tango van Astor Piazzolla, de keizer van deze dans. De cello speelt hier op virtuoze wijze de gepassioneerde klanken van de tango.

Naomi en Bas kennen elkaar al sinds hun studietijd. Ze speelden een aantal jaar samen in een pianotrio, maar omdat ze alle drie een eigen richting opgingen, hield het trio op te bestaan. Naomi ging verder met haar studie bij Willem Brons aan het Sweelinck Conservatorium en Bas ging naar Berlijn om daar verder te studeren bij Marcus Nyikos. Na hun studies zijn ze alle twee docerend en vooral uitvoerend verder gegaan. Naomi met veel solo recitals en kamermuziek, Bas in kamermuziek (Lagos strijkkwartet, Aeolus cellokwartet) en als freelancer in de Nederlandse beroepsorkesten.

Recent hebben Naomi en Bas elkaar weer ontmoet en daaruit ontstond het idee om weer samen, als duo, op de kamermuziek te storten. Samen nu voor het eerst in ‘t Mosterdzaadje.

Reacties zijn afgesloten.