zondag 22 december 2019 – 15.00 uur

Kerstconcert door Het Coprario Consort
Saartje Schrage – gamba en blokfluiten
Esther Kronenburg – sopraan
Juun Voorhoeve – gamba, barokgitaar en vihuela
Martijn Verburgh – gamba
Kerstmuziek, Sefardische muziek, Oude muziek, mooi, jong en tijdloos

Kerstmuziek uit de Engelse en Italiaanse Renaissance

Het Coprario Consort

Het Coprario Consort is een groep professionele musici die zich hebben toegelegd op het spelen van muziek uit de voornamelijk Engelse en Italiaanse Renaissance. Zij geven een kerstconcert op zondag 22 december om 15.00 uur in ‘t Mosterdzaadje

Esther Kronenburg- sopraan, Saartje Schrage – gamba en blokfluiten, Juun Voorhoeve – gamba, barokgitaar en vihuela, Martijn Verburgh – gamba.

De instrumenten waarop het Coprario Consort speelt zijn kopieën van historische instrumenten, die door hedendaagse bouwers werden nagebouwd. Een consort, zoals het in de 16e en 17e eeuw in Engeland heette, is een ensemble van instrumenten van dezelfde familie of van verschillende instrumenten. Zo heeft Copria Consort diverse viola da gamba’s in gebruik, variërend van de kleine altgamba’s tot grote basgamba’s.

Wat wij willen neerzetten met dit programma is het Kerstgevoel van gepofte kastanjes, chocolademelk en glühwein zonder de al te zeer bekende Kerstmuziek. De verwondering over de geboorte van het kind vanuit heel oude melodieën uit heel Europa. De verwondering, de vreugde en de hoop. Esther heeft zelfs Kerstklokken bij zich.

We hebben nog een toegift in petto uit Latijns Amerika, waarbij slaven hun meesters om 1 vrije dag vragen om te zingen en te dansen ter ere van het Kerstkind. Een feestlied met een wel heel wrange tekst!’, aldus Juun Voorhoeve.

De musici van het Coprario Consort studeerden af aan de Conservatoria van Tilburg, Utrecht en Rotterdam. Zij spelen geregeld op de kamermuziekpodia in Nederland en daarbuiten.

Zij vernoemden zich naar John Cooper (c. 1575-1626) . Dit was een in Engeland opgeleid musicus, en werd gerekend tot de meest favoriete componist van Koning Charles I.
Er is veel onbekend over de levenswandel van Cooper. Zeker is wel dat hij in Engeland werd geboren, en in zijn vroege carrière naar Italië vertrok, en in Italië zijn naam aanpaste tot Giovanni Coprario. Zijn erfenis bracht een collectie met luitliederen, Italiaanse madrigalen en bundels met consortmuziek.

Esther Kronenburg, sopraan
Esther Kronenburg is begonnen met zingen tijdens haar studie Italiaans in Utrecht. Ze nam privézangles bij Naomi Hanai en Renee Kartodirdjo.
Esther studeerde vervolgens Oude Vocale Muziek aan het conservatorium van Tilburg, en volgde masterclasses bij o.a. Jill Feldman, Anne Azéma , Johannette Zomer, Raquel Andueza en Evelyn Tubb.
Esther treedt op als solozangeres maar voornamelijk in ensembleverband, met de nadruk op muziek uit de middeleeuwen en renaissance. Ze zingt in onder andere het Hemony ensemble,  Trigon en Cantores Sancti Gregorii. Met deze ensembles heeft ze opgetreden in oude muziekfestivals in Nederland, België en Rusland.

Saartje Schrage, viola da gamba
Saartje Schrage studeerde cum laude af als blokfluitist aan het Utrechts Conservatorium bij Heiko ter Schegget (2003), met een specialisatie in Consortspel en Historische Uitvoeringspraktijk. Daarnaast volgde zij lessen bij blokfluitisten Saskia Coolen en Anneke Boeke. Tijdens haar studie in Utrecht ontwikkelde zij steeds meer interesse in consortspel en zijn achtergronden.
Na afronding van haar studie in Utrecht studeerde Saartje een periode Renaissance muziek aan de Musikhochschule Trossingen (Duitsland) bij Kees Boeke. Tijdens haar studie in Trossingen raakte zij geïnteresseerd in de viola da gamba; tegenwoordig studeert Saartje gamba bij Nick Milne.
Saartje is oprichter en artistiek leider van het Utrecht Baroque Ensemble en het Coprario Consort. Naast haar werkzaamheden voor beide ensembles is Saartje een veelgevraagd ensemble-speler op blokfluit en viola da gamba bij diverse ensembles in Nederland en daarbuiten, en speelde zij op diverse oude muziekfestivals, op Nederlandse en Duitse radio en televisie.

Juun Voorhoeve, viola da gamba
Na haar studie psychologie heeft Juun gekozen voor muziek. Ze volgde de opleiding klassiek gitaar en kamermuziek aan het Rotterdams conservatorium en afgesloten met het solodiploma.
Het ‘Nederlands Gitaarduo’ werd opgericht met Erik Otte; het ‘Concours International de guitare en duo’ in Montélimar gewonnen, CD’s gemaakt en veel concerten en masterclasses gegeven in Zuid Afrika, ZO Azië, Canada, Europa en natuurlijk in Nederland.
Vanuit de liefde voor oude muziek is Juun gambalessen gaan nemen bij Paulina van Laarhoven en is inmiddels een gewaardeerd begeleider op de violone en viola da gamba. Daarnaast speelt ze ook barokgitaar. Ze maakt deel uit van het Coprario Consort met Saartje Schrage en Esther Kronenberg, en van het Carminis Consort.

Martijn Verbrugh, viola da gamba
Martijn bespeelt viola da gamba (met lessen van Maaike Boekholt) en barokcello, en is daarnaast ook actief als koorzanger. Samen met klavecinist en organist Eelco Kooiker richtte Martijn het ensemble Profondamente op. Voor diverse koren, ensembles en solisten verzorgt Profondamente de rol van basso-continuo. Ook voert Profondamente eigen producties uit.

Als zanger en gambist werkte Martijn mee aan verscheidene projecten van Ensemble Ariosto o.l.v. Ludy Vrijdag en Renée Kartodirdjo.

Reacties zijn afgesloten.