zondag 15 december 2019 – 15.00 uur

Pianorecital
‘Viva Italia’
Maria Prokofieva
Cimarosa, Scarlatti, Clementi, Mascagni, Respighi, Rossini

Zonnig Italiaans met pianiste Maria Prokofieva

Maria Prokofieva

In het programma ‘Viva Italia’ hult de pianiste Maria Prokofieva op zondag 15 december om 15.00 uur ‘t Mosterdzaadje in zonnige sferen van de Italiaanse muziek. Zij maakte een Mix and Match van Barok, naar Klassiek en laat-Romantische muziek. Op haar programma staan: Domenico Cimarosa, Domenico Scarlatti, Mucio Clementi, Giacomo Puccini, Ottorino Respighi, Gioachino Rossini, Pietro Mascagni.

Domenico Scarlatti is natuurlijk beroemd bij pianoliefhebbers vanwege zijn vele sonates. Domenico Cimarosa (1749-1801) was vooral beroemd door zijn opera’s – hij schreef er meer dan 80, maar ook instrumentale muziek. Met deze selectie van kleine sonates wil Maria Prokovieva het publiek kennis laten maken met zijn muziek.

De Pianosonate van Muzio Clementi is vol van levenslust en geluk. Een briljant meesterwerk.

Ottorino Respighi (1839 – 1936) kan worden beschouwd als een XX-eeuwse componist, hoewel hij zijn stukken componeerde op basis van de muziek van de 16e-18e eeuw. De selectie pianostukken – Valse, Nocturne, Minuet en Intermezzo –Serenata sschept een gezellige sfeer van kleurrijke harmonieën en timbres van romantische muziek.

‘Petite Polka Chinoise’ is een van de werken die Rossini voor piano schreef. Een stuk vol humor en sarcasme.

Puccini en Mascagni zijn grootheden binnen de Italiaanse opera. In dit programma klinken twee pianotranscripties van de grootste opera hits – aria “Nessun Dorma” van opera “Turandot” en “Intermezzo” van “Cavalleria Rusticana”.

Maria Prokofieva (Minsk- Wit-Rusland) begon op 5 jarige leeftijd haar opleiding. Een jaar later zat ze al achter de vleugel op het podium van de grote zaal van de Wit-Russische Staats Philharmonie. Zij behaalde haar diploma’s voor piano en begeleiding met onderscheiding. In 2006 werd ze voor een postgraduaat opleiding aangenomen aan het Conservatorium in Brussel. In Amsterdam kwam ze voor verder studie bij Naum Grubert bij wie ze haar Master of Music diploma behaalde.

Maria heeft verschillende prijzen en beurzen gewonnen tijdens internationale wedstrijden.

Zij volgde gedurende vele jaren masterclasses bij pianisten als Evgeni Koroliov en Willem Brons (2010), Vladimir Tropp (2008), Leonid Margarius, Cecile Ousset en Anne Queffelec (2007), Diane Andersen en Luiz de Moura Castro (2005), Boyan Vodenitcharov en Daniel Blumenthal (2004).

Reacties zijn afgesloten.