zondag 8 december 2019 – 15.00 uur

Phoenix Trio
Letizia Maulà, klarinet
Ian de Jong, viool
Sylvia Cempini, cello
Een Rotterdams pianotrio dat bestaat uit musici uit Italië, Duitsland en Spanje
Mozart, Scarlatti en Nicolas Barci

Phoenix Trio

Letizia en Sylvia

Zondag 8 december om 15.00 uur komen drie leden van het Phoenix Ensemble in de combinatie van cello, klarinet en viool een bijzonder goed programma uitvoeren in ‘t Mosterdzaadje. Uitvoerenden zijn de Italiaanse klarinettiste Letizia Elsa Maulà en de Italiaans-Duitse celliste Sylvia Cempini. Zij zijn de oprichters van het ensemble en nemen voor dit concert mee de Amerikaans-Nederlandse violist Ian de Jong. Op het programma staan Mozart (Divertimenti), Scarlatti (Sonate voor trio bewerkt) en Nicolas Barci (Im Volkston).

Door hun toewijding aan de muziek, de verscheidenheid van hun repertoire en de mogelijkheden binnen de verschillende formaties, die volledig verschillende kleuren, geluiden en uitdrukkingen omvat, creëert het Phoenix Ensemble een speciale en levendige concertervaring.

Het ensemble is in 2017 in Rotterdam opgericht.

Ian de Jong

Ondertussen werd het Phoenix Ensemble, waarvan de leden een groep professionele en toegewijde muzikanten uit Italië, Duitsland, Nederland en Rusland zijn, een gevestigd ensemble en treedt het op, binnen verschillende formaties, in Nederland, Duitsland en Italië.

De naam van het ensemble, afgeleid van het Latijnse woord “phoenix” en beschrijft een mythologische vogel die zichzelf cyclisch regenereert uit zijn eigen as, staat voor de stad Rotterdam, die sterk werd herbouwd na te zijn verwoest tijdens het bombardement in 1940.

Het Phoenix Ensemble wil naast de traditionele werken uit de klassieke en romantische periode ook minder bekende en hedendaagse stukken uitvoeren. Bijvoorbeeld het werk Im Volkton van Nicolas Bacri. Dit werk zit vol met instrumentele uitdagingen. Naast de virtuositeit van de musici, moeten ze in staat zijn zeer fijn contrasterende muzikale sferen te verklanken. Soms abrupt voorbijgaand aan de zoete lichtheid van een wals. Aantekening bij de partituur: “Met tederheid maar niet zonder kwaadaardigheid”. En humor is ook in deze muziek van Nicolas Bacri te horen.

LETIZIA ELSA MAULA’ (Clarinet)

Letizia Elsa Maulà is an Italian clarinet player from Bergamo; graduated in Italy with Lorenzo Guzzoni and then at the Master in Conservatorium Van Amsterdam with Arno Piters (Master 1 year) and at the Codarts Rotterdam Conservatory with Julien Hervé together with being part of the Rotterdam Philharmonic Orchestra Academy. Letizia was member of the Santa Cecilia Academy Youth Orchestra in Rome (2011-2012); Netherlands Youth Orchestra (2015), Nederland Studenten Orkest (2017). For the Season 2017-2018 Letizia was Academist at the Orchestra Sinfonica Nazionale RAI in Turin. Her orchestra experience includes collaborations with Rotterdam Philharmonic Orchestra, the Radio Philharmonisch Orkest, Sinfonia Rotterdam, Orchestra del Festival Brescia-Bergamo and Mannheimer Philharmoniker.

SYLVIA CEMPINI (Violoncello)

Sylvia was born 1989 in Recanati, Italy, in a family of professional musicians and started her musical formation at the age of four in Munich.

Since 2015 she is pupil of Herre Jan Stegenga within the Master program of the Codarts Conservatory in Rotterdam.

Besides being a regular member of several orchestras in Germany and the Netherlands (Orchester der Klangverwaltung, Metropole Orchestra, Orchester Jakobsplatz Muenchen, Deutsches Radio Kammerorchester, etc.) Sylvia gave several recitals as chamber musician and soloist, performing within various formations in renowned festivals and concert halls, such as the Concertgebouw, the Berliner Philharmonie, the Musikverein, the Tonhalle Duesseldorf and the KKL Lucerne.

Since 2016 she is member of Metropole Orchestra Academy.

IAN DE JONG

 De Nederlands-Amerikaanse violist/altviolist Ian de Jong is een ervaren solo, kamer en orkestmusicus. In de VS heeft Ian soloconcerten gespeeld met het Windy City String Ensemble, het Merit Symphony Orchestra en het DePaul Baroque Ensemble. In Nederland heeft Ian als concertmeester van het Ricciotti Ensemble regelmatig solo’s met het orkest gespeeld, in samenwerking met artiesten als Spinvis, Ellen ten Damme en Liesbeth List. Als kamermusicus is hij lid geweest van strijkkwartet Quortus, het Bering trio en het Merit Honors trio, en ontving hij aanvullende kamermuziektraining aan de Icicle Creek en Round Top muziekfestivals van 2007 tot 2009. Als orkestmusicus speelde Ian in het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Noord Nederlands Orkest, Philharmonie Zuidnederland, het Metropole Orkest, Sinfonia Rotterdam en Ludwig. Als achtjarige begon Ian met vioolles aan de Amstelveen Muziekschool met Wiesje Miedema. Met Robert Waters als hoofdvakdocent studeerde Ian in 2010 magna cum laude af aan de DePaul University School of Music te Chicago met een Bachelor of Music. Sindsdien woonachtig in Amsterdam, haalde Ian in 2012 een Bachelor of Music aan Het Conservatorium van Amsterdam en haalde hij in 2015 zijn Master of Music bij Gordan Nikolic en Gijs Kramers aan het Rotterdams conservatorium Codarts. Ian bespeelt een Engelse Voller Brothers viool uit 1890, in bruikleen van het Nederlands Muziekinstrumentenfonds.

Reacties zijn afgesloten.