zondag 24 november 2019 – 15.00 uur

Poëzie en Piano
CD-presentatie “Fenêtre sur le jardin”
Ksenia Kouzmenko – piano
Servaas Jansen – voordracht
Suk, Martinů, Kabeláč, Slavicky, Barton, Kvapil

Tsjechische muziek en poëzie

Ksenia en Servaas

“Fenetre sur le jardin” is de titel van de pianocyclus van Bohuslav Martinů, die o.a. op de met lof ontvangen cd van Ksenia Kouzmenko staat. Deze internationaal geroemde pianiste presenteert op zondag 24 november om 15.00 uur in ‘t Mosterdzaadje deze cd, vol gespeeld met Tsjechische muziek. Haar partner Servaas Jansen brengt daarbij enkele gedichten ten gehore.

De CD “Fenêtre sur le jardin” is een bijzonder project van pianiste Ksenia Kouzmenko met Tsjechische muziek voor piano solo. Naast beroemde namen zoals Josef Suk, Bohuslav Martinů en Leoš Janáček, hoort U ook wereldpremières op CD van werk van Jaroslav Kvapil en Miloslav Kabeláč.

Jaroslav Kvapil is nu vrijwel vergeten. Maar hij was een van de meest getalenteerde leerlingen van Leoš Janáček. Als pianist, componist, leraar en dirigent was hij een heel belangrijke figuur in het Tsjechische muziekleven van de eerste helft van de XXste eeuw. Zijn prachtige cyclus “Door het dal van weemoed en verdriet” bestaat uit 9 delen. Het zijn korte stemmingsbeelden, psychologische miniaturen die steeds door een andere muzikale vorm heen schijnen: een lied, dansen, volksmuziek, natuurbeelden, maar vooral is het een blik in de innerlijke wereld van een mens.

Miloslav Kabeláč was jarenlang hoofd van de Tsjechische Radio, pionier op het gebied van elektronische muziek, en onderzoeker van etnische muziek. Bovendien dirigeerde hij regelmatig, en was docent compositie op het Praags Conservatorium. 2018 is door uitgeverij Bärenreiter Praag uitgeroepen tot Kabeláčjaar. De “Korte stukken” van Miloslav Kabeláč zijn op verschillende momenten in zijn leven geschreven. Het eerste stuk is van 1946, het laatste heeft hij in 1961 geschreven. Het zijn een soort microwerelden. Kabeláč is heel kieskeurig en precies met zijn muzikale materiaal. Telkens weer weet hij met weinig middelen een hypnotiserende sfeer te scheppen.

Verder hoort U het beroemde “Liefdeslied” van Josef Suk, de lyrische cyclus “Fenêtre sur le jardin” (“Raam op de tuin”) van Bohuslav Martinů, en een van de meest geliefde werken van Leoš Janáček, “In de mist”. De muziek die je betovert, en direct in je hart raakt.

Dit project is een vervolg op de CD “Whispering Leaves” met werk van Janáček, Páleniček en Martinů, die Ksenia Kouzmenko samen met de Tsjechische celliste Lucie Štĕpánová in 2018 uitbracht (COBRA0069).

Ksenia Kouzmenko wordt internationaal geroemd om haar gevoelige en technisch indrukwekkende pianospel en is zeer geliefd als kamermuziekpartner. Sinds kort speelt ze ook op een Érard-vleugel, die haar onvermoede nieuwe klankmogelijkheden biedt. “…Ksenia Kouzmenko is een overtuigend “performer” die de luisteraar meesleept op haar muzikale ontdekkingstochten”.

Hier is een mooie recensie door Aart van der Wal van Opus Klassiek: https://www.opusklassiek.nl/cd-recensies/cd-aw/kabelac01.htm

En een fragment van de CD: Miloslav Kabeláč – “Meditation”

Meer concertdata kunt U vinden op: www.kseniakouzmenko.jouwweb.nl

Reacties zijn afgesloten.