vrijdag 22 november 2019 – 20.00 uur

Fluit en Piano
Dasha Beltiukova – dwarsfluit
Marina Romeyko – piano
Bach, Mozart, Enescu, Poulenc en Beltiukov

Van Bach tot Beltiukov

Dasha Beltiukova

Vrijdag 22 november om 20.00 uur geven Marina Romeyko (piano) en Dasha Beltiukova (dwarsfluit) een concert in ‘t Mosterdzaadje. In het programma van Bach tot Beltiukov wordt muziek uitgevoerd van Bach, Mozart, Enescu, Poulenc en Beltiukov.

Dasha en Marina studeerden beiden in Minsk (Wit-Rusland). Ze behaalden hun Master respectievelijk in Amsterdam en Wenen.

Marina Romeyko

Menig musicus glipt ’s ochtends vroeg zijn bed uit om voor school of werk nog even iets van Bach te oefenen of een stukje cantate te beluisteren: Geen dag zonder Bach! Vanaf 1723 was hij cantor van de Thomasschule in Leipzig, waar hij verantwoordelijk was voor de muziek in de vier belangrijkste kerken. Sonate in e BWV 1034 is een dialoog van fluit (traverso of German fluit of recorder) met klavier of cembalo of piano. Vier contrastvolle delen. Van idyllisch tot zeer virtuoos. Soms té virtuoos want de fluitspeler krijgt geen moment om te ademen. Waarschijnlijk heeft Bach daar niet aan gedacht?

De Roemeense Enescu studeerde viool en piano in Wenen waar Brahms hem als een groot muziektalent beschreef. Later studeerde hij compositie in Parijs waar hij zeer succesvol was. Daar schrijft hij het befaamde examenstuk ‘Cantabile et Presto’ voor het Conservatorium. De Franse Poulenc componeerde zijn Fluitsonate voor de beroemde fluitist J.P. Rampal. Het is nu een van Poulencs bekendste werken en neemt een prominente plaats in binnen het 20e-eeuwse fluitrepertoire. Tot slot de Pastorale (Nederlandse Première) en een hartstochtelijke Tango van Wit-Russische Beltiukov, vader van Ksenia en Dasha.

Johannes Brahms componeerde zijn Rhapsodie, op.79 in 1879 tijdens zijn zomerverblijf in het idyllische Pörtschach am Wörthersee. Hij droeg dit stuk op aan een vriendin, de pianiste en componiste Elisabeth von Herzgenberg. Door de muzikale inhoud en de dramatische spanning, roept het stuk de sfeer op van zijn Balladen. Intermezzo op. 117 nr. 1 is een van Brahm’s mooiste pianostukken en is in 1892 uitgegeven. Brahms omschreef dit stuk als ‘Wiegenlied meiner Schmerzen’ (Wiegelied van mijn smart). Dit stuk is geïnspireerd op het Schotse wiegelied ‘Sleep softly my child’.

De Wit-Russische componist Sergey Beltiukov, de vader Dasha, is bekend om zijn melodieuze kamermuziekstukken. Het Credo, ter nagedachtenis aan Tsjernobyl geschreven, is en blijft een ontroerend mooi werk. Tot slot de Tango vol zwoele ingehouden hartstocht.

Reacties zijn afgesloten.